Tysk seger i Young Rider-finalen i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det stora målet för de svenska ryttarna har varit Göteborg Horse Show och Young Rider-finalen i Scandinavium. Men i Göteborg blev de blågula snuvade på vinsten – tyskan Teike Carstensen tog hem den prestigefyllda segern.

Svenska hoppryttare mellan 16 och 21 år har kvalat under Young Rider Cup, från oktober till februari. De tio bästa ekipagen fick sedan chansen i finalen, där de även ställdes mot internationellt inbjudna ryttare.

– Det är väldigt svårt att ta sig hit, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Banan i Scandinavium blev utslagsgivande. Av 18 startande ekipage lyckades bara tre ta sig vidare till omhoppning: Hemmahoppet Janelle Larsson och tyska duon Teike Carstensen och Max Haunhorst.

Larsson, som fyller 16 år nästa vecka, satte klassens första nolla i grundomgången. I omhoppningen var hon sedan först ut.

Larsson satte upp ett bra tempo, men fick med sig en rivning på näst sista hindret.

– Duktigt gjort, vi ska komma ihåg att det inte var länge sedan hon satt på ponny, säger Björe.

De båda tyskarna följde sedan upp med felfria rundor. Men grafiken i Scandinavium visade felaktigt fyra fel på Carstensen – vilket kan ha lurat förhandsfavoriten Haunhorst, som tog det ovanligt lugnt och slutade på andraplats.

– Jag kan inte förstå det nu, det är helt fantastiskt att vinna här. Jag trodde att Max skulle vinna, säger Carstensen till SVT Sport.

– Jag vet att Max är väldigt snabb, så jag var tvungen att ta korta vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.