Ulla Håkanson hemma på gården Björkelund i norra Skåne. Foto: Louv Brattgård

Elitryttaren som passerat 80

Uppdaterad
Publicerad

För 81 år sedan satte hon upp på en häst första gången – sedan dess har hon deltagit i fyra OS, åtskilliga VM och EM. Snart 82 år gammal tävlar Ulla Håkanson fortfarande dressyr på elitnivå.

På gården Björkelund utanför Kristianstad bor och arbetar Ulla Håkanson. Hon har för tillfället fyra hästar i sitt stall och tävlar med en av dem. Dressyr är hennes gren och på meritlistan finns bland annat OS-brons men egentligen var det tänkt att Ulla Håkanson skulle tävlat i hoppning.

Hästen Ajax, som hon red på 70-talet, ville annat. När han vid deras största internationella tävling i hoppning vägrade ut sig tvingades Ulla Håkanson använda en annan häst för att slutföra tävlingen. Dressyr hade hon och Ajax tränat sedan tidigare för att öva kontroll och disciplin så steget att börja träna dressyr på riktigt var inte särskilt stort.

Det var däremot få som trodde på hennes satsning.

– Man sa till mig ”vad roligt att du vill börja med dressyr men du får nog skaffa dig en riktig dressyrhäst”, säger Ulla Håkanson till SVT Sport.

Tog ett OS-brons

Ulla Håkanson motbevisade sina kritiker när hon och den före detta hopphästen Ajax tog OS-brons i lag under de olympiska spelen i München.

– Inte illa för en gamma hopphäst, säger Håkanson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.