Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskapten Henrik Ankarcrona, till vänster i bild, om att tävla i Saudiarabien: ”Inga planerade aktioner”. Foto: Bildbyrån

Världscupfinalen i hoppning ett viktigt steg inför OS: ”Inte klart vilka som åker”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lag i hoppning har ett OS-guld att försvara i Paris. Medan många andra OS-resenärer har fått sin biljett får hoppryttarna gå i väntans tider till ett par veckor före OS.

– Vilka det blir kommer jag att meddela den 30 juni. Det är inte klart vilka som åker ännu utan det kommer de närmaste månaderna att avgöra, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

OS i Paris invigs 26 juli.

Det är fyra ryttare som kommer att bli uttagna där tre tävlar i lagtävlingen och tre i den individuella tävlingen. Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson var med i Sveriges guldlag i Tokyo 2021.

Om två veckor väntar världscupfinalen i Riyadh, Saudiarabien, för von Eckermann på King Edward och Fredricson på Catch Me Not, en viktig tävling och ett steg mot OS.

– Det är en bra känsla. Vi har haft pallplatser i varje världscupfinal sedan 2017, så vi har lite att leva upp till. Henrik von Eckermann är regerande mästare och har haft en fantastisk säsong så det finns stora förväntningar, säger Ankarcrona.

”Har inga betänkligheter”

Tävlingen i Riyadh har den största prissumman hittills för en världscupfinal och hoppryttarna kommer att dela på 30 miljoner kronor.

Finns det några betänkligheter i att tävla i Saudiarabien eller har det blivit normaliserat?

– Det internationella ridsportförbundet har lagt finalen där och ryttarna har kvalat in och vill åka och mitt jobb är att stötta dem. Jag har inga betänkligheter att åka och stötta dem. Sedan finns det mycket att säga om det landet men vi är där för att tävla. Det är därför vi åker, säger Ankarcrona.

Se och hör Henrik Ankarcronas utveckla sitt svar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.