Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Världscupseger för felfri von Eckermann i Verona

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en världscupseger för Henrik von Eckermann och King Edward i Verona.

Ekipaget var ett av två som red felfritt även i omhoppningen.

– Jag är glad och lättad, säger världsettan i segerintervjun i Verona.

Ekipaget gjorde sin första världscupstart tillsammans för säsongen – och det blev succé direkt.

– Han kändes super idag, han var avslappnad och gjorde det på ett väldigt bra sätt, säger Henrik von Eckermann om King Edward.

12-åriga valacken hade ett längre uppehåll efter VM-succén i Herning i somras och har bara gjort ett fåtal tävlingsstarter de senaste månaderna. Väl tillbaka visade han sin klass direkt, ett värdefullt formbesked för von Eckermann inför stundande stortävlingar. Superfinalen i GCT i Prag om två veckor och topp tio-finalen i Genéve i december där världens tio högst rankade hoppryttare möts.

– Det är väldigt skönt att känna den här känslan som han ger när han är så bra, säger von Eckermann till SVT Sport.

Sju till omhoppning

På en utmanande bana var VM-hjältarna Henrik von Eckermann och King Edward ett av sju felfria ekipage bland de 40 som kom till start i säsongen fjärde världscupdeltävling.

I omhoppningen gick von Eckermann ut som fyra och satte med en snabb tid, och första dubbelnollan i tävlingen, press på de tre avslutande ekipagen.

”Red lite på den säkra sidan”

SVT:s expert Lotta Björe tyckte ändå inte att det såg ut som om de gick för fullt.

– Jag tror att han red lite på den säkra sidan. Han vet vad de tre framför gjort och vilka som kommer bakom. Jag tror inte han brände på för fullt, utan red otroligt smart, sa hon.

Omhoppningens sista ekipage Gerfried Puck på Equitron Naxcel V, Österrike, lyckades med en felfri omhoppning men var inte i närheten av von Eckermann och King Edwards tid och den svenska duon säkrade därmed säsongens första VC-seger ihop.

– I omhoppningen hade jag lite tur och såg att de framför mig hade rivit. Så jag valde att ta en lite säkrare runda ioch är glad att det höll hela vägen, berättar von Eckermann.

Den svenska världsettan har vunnit VC-deltävlingar förut men för hästen King Edward så var det första VC-segern.

– Det är en häst som inte tillhör den vanliga skaran hästar. Han är fantastisk, säger Lotta Björe.

Avancerar i VC-totalen

Vinsten gav 20 världscup-poäng och von Eckermann klättrade till en fjärdeplats i totalen i den västeuropeiska ligan. Norskan Victoria Guliliksen leder fortsatt efter fyra deltävlingar.

Andra svenska segern

Övriga svenskar slutade längre ner i resultatlistan. Petronella Andersson på Castres van de Begijnakker Z slutade på 14:e plats med fyra fel och Angelica Augustsson Zanotelli på Kalinka van de Nachtegaele slutade 32:a efter 16 fel.

Den svenska världscupsegern var den andra på kort tid då Angelica Augustsson Zanotelli nyligen vann i Helsingfors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.