Foto: SVT

VM-silvermedaljör Jönsson har provridit sjuttio hästar på fyra månader

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Jönssons mästerskapshäst Cold Play skadade sig så allvarligt att man tvingades avliva honom. Under sorgearbetet har teamet påbörjat jakten efter en ny topphäst. Det är ingen lätt uppgift. Sedan i mars har Jönsson provridit närmare sjuttio hopphästar.

– Kanske sjuttio stycken, svarar Fredrik Jönsson när han får frågan om hur många hopphästar han provridit sedan han förlorade sin mästerskapshäst Cold Play i mars.  

Det är så pass? 

– Ja, sextio-sjuttio stycken. Normalt kanske jag hade provridit fem.  

Och hur många av dessa kan bli något?  

– Det är många trevliga hästar och jag är tacksam att jag har fått prova alla, men om jag är krass...kanske fyra, säger han med ett snett leende. Men det är för att de har gett mig en viss känsla, fortsätter han. 

Det är många detaljer som ska falla på plats när man söker en häst som ska klara av de allra högsta klasserna. Det ska inte bara vara en riktigt bra häst, den ska även passa ryttaren och dess system. Man behöver kapital och har man inte ekonomin själv, så kan en eller flera ägare bli inblandade, vilket innebär att ryttare och ägare bör komma överens om en bra plan för framtiden. Fredrik Jönsson vill gärna behålla hästarna länge, berättar han.

KLIPP: Jönsson om förlusten av Cold Play

Vill tillbaka till samma nivå

Tillsammans med Cold Play var Fredrik Jönsson med och tog ett lag-silver i VM 2018 och de blev bästa svenska ekipage individuellt. Planen var att duon skulle finnas med i OS i Tokyo, men den drömmen gick i kras. Framgångarna har gjort att Jönsson vill tillbaka till samma höga nivå. Det påverkar förstås sökande och han erkänner att han kände en viss stress i början.

När SVT Sport är på besök har han en av de fyra hästarna på prov. Conrad 9 år, som visar sig ha ett ganska starkt flyktbeteende, men det är något som Fredrik Jönsson verkar gilla.  

– Det grundar sig i en försiktighet och det har man nytta av när man hoppar, förklarar han. 

– Den är rädd för rätt mycket, men den kan hoppa stora hinder. Det har jag sett. Ska man hoppa stora tävlingar, så kommer det bli stora hinder och det är den är helt obrydd med. Jag måste bara få honom att hoppa lite bättre, berättar Jönsson när han sitter upp på hästen. 

Dagen efter vårt besök kommer det ett SMS. Fredrik Jönsson meddelar att Conrad blir kvar hos honom. I och med detta startar nu nästa fas av resan att försöka ta sig tillbaka och slåss om mästerskapsplatserna igen.

Se hela reportaget nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.