E-sportsikonen HeatoN vill att e-sport ska bli en del av riksidrottsförbundet. Foto: Twitter/Bildbyrån

Planen: Göra e-sport till ”riktig” sport

Uppdaterad
Publicerad

E-sport har vuxit sig allt större de senaste åren – och nu vill man ta nästa steg. Idag lämnar Emil ”HeatoN” Christensen in en ansökan till riksidrottsförbundet om att göra E-sport till ett eget specialförbund. ”Det skulle bli det största förbundet med runt en halv miljon aktiva”, säger E-sportsikonen till SVT Sport.

För en dryg vecka sedan stod Emil Christensen, kanske mer känd som HeatoN, i Aktuellt och debatterade för e-sportens erkännande som en riktig sport.

Idag lämnar han och företaget Area Academy, in en ansökan till riksidrottsförbundet. Christensen är marknadschef på Area Academy, ett företag som säljer e-sport som undervisningsverktyg till skolor, Det skriver han i ett debattartikel i Metro idag.

– Hela processen startas idag då vi lämnar in en formell ansökan till Riksidrottsförbundet, säger Emil ”HeatoN”Christensen till SVT Sport.

”Ett av världens bästa länder”

Med ansökan hoppas Emil att E-sporten ska ta steget in i det han beskriver som finrummet och förhoppningsvis legitimera E-sport bland alla kritiker.

– Sverige är en av världens bästa E-sportsländer och det är på tiden vi tar plats i finrummet. På så vis blir det lättare att organisera oss på gräsrotsnivå och vi kan visa upp för bland annat föräldrar hur fint det faktiskt är, säger Emil.

Sveriges största förbund

För att ansökan ska gå igenom krävs det att E-sport följer RF:s stadgar, samt har 25 medlemsföreningar och minst 1 500 medlemmar. Dit har initiativtagarna inte nått riktigt än. För tillfället finns det en förening inom Area Academy. Men Tommy Ingemarsson, Chief Executive Officer på Area Academy, säger att de räknar med att det kommer att bildas 25 föreningen under 2017.

Skulle det inte ha varit bättre att vänta tills ni hade 25 medlemsföreningar?

– Självklart. Men vi vill sätta press på riksidrottsförbundet och vi tror att det kommer öka våra chanser, säger han.

Skulle ansökan accepteras av RF har E-sporten potential att bli ett av Sverige största idrottsförbund.

– Jag skulle gissa på att det finns drygt en halv miljon aktiva i Sverige just nu, säger Emil Christensen.

Specialförbunden bestämmer

Riksidrottsförbundet ordförande, Björn Eriksson, är osäker om huruvida E-sport kommer kunna ta sig in RF-familjen. Tidigare har schack och bridge nobbats samtidigt som dart har blivit invald.

– E-sport har vi inte riktigt kläm på. De är som andra koncentrationssporter som dart och den typen av sporter, säger Eriksson.

Nu när ansökan är inlämnad prövar riksidrottsförbundets styrelse ansökan, för att sedan komma med en rekommendation till förbundets kongress.

– Sen röstar specialidrottsförbunden. Så det är 71 specialförbund som röstar om de ska få bli medlemmar eller inte.

”Jag tillhör dinosaurierna”

Vad kan du själv om E-sport?

– Jag kan naturligtvis inte tillräckligt mycket. Jag tillhör dinosaurierna, det vill säga att jag är född före 1980, säger Eriksson.

– Om det är till någon tröst kunde jag inte särskilt mycket om cricket och dess finesser när det valdes in. Så det ska inte vara avgörande för att göra en bedömning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer