Foto: Rikard Ekman

Nytt RF-beslut: Sanktioner mot ojämställda styrelser

Uppdaterad
Publicerad

Styrelser och valberedningar inom svensk idrott ska bli mer jämställda, och Riksidrottsmötet beslutade idag om sanktioner mot de specialförbund som inte lyckas.

– Säger vi att det är viktigt med jämn könsbalans, så måste vi genomföra det också, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till SVT Sport. 

Det är minst 60-40 som gäller inom svensk idrott från och med år 2020, alltså minst 40 procent av varje kön i styrelserna. Svensk idrott har tio miljarder kronor att fördela under åren 2020-25, och föreningar som misslyckas kommer att få sanktioner. Frågan är bara hur dessa kommer att se ut.

– Det är inte klart, men min bedömning är att vi får ta en redig bit, för det här ska igenom och det har gått utmärkt att genomföra i styrelsen i RF och på andra platser. Varför skulle det inte fungera här också?, frågar sig Björn Eriksson.

Tror på enkel lösning

Förutom frågan huruvida kön är viktigare än idéer, så har olika idrottsförbund olika ursprung: en del är traditionellt väldigt enkönade. Dessa förbund kan få svårt att uppfylla kraven, och drabbas ekonomiskt.

– Jag tror att det finns en enkel lösning, att genomföra detta, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.