All Blacks tränare Steven Hansen har länge misstänkt spionage mot rugbylaget. Foto: TT

All Blacks avlyssnade inför möte mot Australien

Uppdaterad
Publicerad

Årliga Rugby Championship skakas av en skandal inför premiärmötet mellan Nya Zeeland och Australien. Nya Zeelands All blacks har funnit avlyssningsutrustning i ett rum avsett för lagmöten – och polisen utreder nu spionage.

Utrustningen hittades inuti en stolskudde av All Blacks säkerhetsansvariga i måndags. Stolen fanns i det rum som rugbylaget använder för att gå igenom taktik inför turneringen som drar igång idag, rapporterar The New Zealand Herald.  

– För tillfället håller våra kriminaltekniker på att titta på anordingen. Allt jag kan säga är att det är elektronisk utrustning, säger Brad Hopper, polischef i New South Wales, till tidningen

”Har inte anklagat någon”

All Blacks lagledare, Steve tew, säger till tidningen att om utrustningen fungerade ordentligt så har den spelat in vad som diskuterats på lagets möten.  Han berättade även att laget informerat Australiens Rugbyförbund(ARU) om upptäckten.

– Jag har informerat Australiens Rugbyförbund och de är självklart lika chockade som jag var över att något sånt här kunde hända i vår sport.

– Vi har inte anklagat någon så det finns ingen anledning för dementier. Nu vill vi bara fokuserat på matchen, fortsätter Tew.

”Det är fullständigt löjligt”

Australiens Rugbyförbund säger att de inte har något med saken att göra och att hela situationen är helt galen.

– Naturligtvis är ARU(Australia Rugby Union) inte inblandade. Det är fullständigt löjligt. Jag tycker att det är ett löjlig koncept att det placeras ut avlyssningsutrustning i lagrum. Jag förstår inte hur det har kunnat hända, säger Bill Pulver, chef för ARU.

Spionaget är inte första gången som det Nya Zeeländsla landslaget upplever att motståndare försöker få tag information kring lagets taktik och spel.

2013 kom man på en brittisk journalist med att ta foton under ett av lagets taktikmöten på ett hotell i London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.