Ski Classics-segrarna Emil Persson och Ida Dahl är redo för Klarälvsloppet. Foto: Magnus Östh / BILDBYRÅN

Guide: Allt om Klarälvsloppet

Uppdaterad
Publicerad

Nio mil på rullskidor i klassisk stil. Det är vad som väntar åkarna på söndag när de ska ta sig från Hagfors till Karlstad i Klarälvsloppet, Sveriges längsta rullskidlopp och SVT sänder.

HUR SÄNDER SVT?

Sändningen på söndag 1 oktober börjar kl. 08.00 och håller på till kl. 12.00 i SVT 1 och SVT Play. Niklas Nord kommenterar tillsammans med experten Anders Blomquist.

HUR SER BANAN UT?

Den långa banan (90 km) börjar i Uddeholm/Hagfors och följer sedan Klarälven söderut mot Karlstad. Orter och samhällen som passeras är bland andra Munkfors, Ransäter, Deje och Forshaga. Banan är förhållandevis flack och underlaget är asfalt och där det är nylagd asfalt i Forshagatrakten.

VILKA ÅKARE KOMMER TILL START?

Flera profiler i långloppseliten från Sverige och Norge ställer upp. Bland andra senaste säsongens totalvinnare i Ski Classics, Ida Dahl och Emil Persson. William Poromaa och Calle Halfvarsson från längdlandslaget, Mona Brorsson och Peppe Femling från skidskyttelandslaget, norrmännen Petter Northug och Andreas Nygaard. Över 400 åkare är anmälda till 90-kilometersklassen.

VAD FÅR DEN SOM VINNER?

Förstapriset i både dam- och herrklassen är 50 000 kr. Tvåan får 30 000 kr och trean 20 000 kr. Lägg därtill två spurtpriser i Munkfors och Forshaga med fördelningen 5000, 3000 och 2000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.