Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hans Niemann uppsökte domare efter kaosparti under snabbschack-VM

Uppdaterad
Publicerad

Den fuskanklagade amerikanska stormästaren Hans Niemann befinner sig i Almaty, Kazakstan, för VM i snabbschack.

Under den andra dagen hamnade han i en diskussion med domaren efter ett kaotiskt parti mot iraniern Parham Maghsoodloo – där han efter granskning tvingade fram en remi.

Efter matchen vägrade han svara på frågor från pressen.

Niemann menade att en ”dragupprepning” skett i partiet mot Maghsoodloo , vilket innebär att partiet blir remi (oavgjort) om samma ställning uppkommer tre gånger. Efter diskussioner hos domaren stod det klart att partiet slutade oavgjort.

Schackvärlden har sett fram emot att få se ett möte mellan Magnus Carlsen, 32, och Hans Niemann, 19. De två befinner sig i en infekterad konflikt där Niemann stämt Carlsen på en miljard kronor efter att norrmannen anklagat honom för fusk.

Men Magnus Carlsen har gått så pass starkt i turneringen att det nu bedöms mindre sannolikt att de två kommer att ställas mot varandra.

Niemann har undanbett all media, och efter mötet med Maghsoodloo vägrade han svara på NRK:s frågor. Carlsen har heller inte velat prata om en eventuell match mot Niemann.

– Jag fokuserar på min turnering, säger Carlsen till NRK.

SE ÄVEN: 19-åriga Hans Niemann står mitt i schackskandalen • SVT förklarar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.