Nils Grandelius möter världsettan Magnus Carlsen. Foto: Svenska schackförbundet

Svensk brädade norrman – får möta världseliten

Uppdaterad
Publicerad

En svensk schackspelare ställde till med en påskskräll i Norge. 22-årige Nils Grandelius vann kvaltävlingen till Norway Chess, där den absoluta världseliten samlas. ”Det är bara att njuta av att få möta barndomsidolerna”, säger han till SVT Sport.

I Norge, med sin världsetta Magnus Carlsen, tar man schack på allvar. I Norway Chess den 19-29 april möts världens bästa spelare, direktsänt i TV2. Nu kommer även en svensk 22-åring blanda sig med stjärnorna.

För första gången på 25 år är en svensk med i en superturnering i schack.

Snuvade norrman på segern

Svenske Grandelius snuvade favoriten, norrmannen Jon Ludvig Hammer, på segern i kvalturneringen i Fagernes på påskaftonen.

– Det är väldigt stort för mig. Det är den allra största turneringen i mitt liv, med god marginal, säger han.

Grandelius blir i och med segern för första gången rankad bland världens 100 bästa. I Norge kan han ta nästa steg i karriären. Han spelar schack på heltid idag, och målet är att etablera sig i världstoppen.

– Jag hoppas att bli en av de som sitter där normalt. Att vara med i världseliten är ambitionen. Men det lår ta några år. Jag har tid på mig, säger han.

”Huvudet ska vara redo”

Att synas i Norway Chess betyder mycket. Men att slå världsstjärnorna blir svårare.

– Det finns ju inga resultatmässiga ambitioner. Det är bara glädje. Man får njuta av att få möta barndomsidolerna.

Nu ska han se till att pricka in en formtopp till i mitten av april.

– Det handlar om att huvudet ska vara redo. Man ska vara väldigt fräsch, man ska inte vara trött men samtidigt ska man vara van att anstränga sig, säger han.

Här är spelarna Grandelius får möta

Magnus Carlsen

Vladimir Kramnik

Anish Giri

Maxime Vachier-Lagrave

Levon Aronian

Veselin Topalov

Pavel Eljanov

Sergej Karjakin

Pentala Harikrishna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.