Fredrik Bergström och Anton Dahlberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

EM-guld till Sverige i segling

Uppdaterad
Publicerad

I svaga vindar utanför Italienska San Remo försvarade 470-duon Anton Dahlberg och Fredrik Bergström EM-titlen och tog hem sitt andra raka guld.

– Det känns helt fantastiskt, ett kvitto på allt arbete och all passion vi har lagt ner, säger Anton Dahlberg till SVT Sport.

Svaga vindar på Liguriska havet under morgonen gjorde att seglingen sköts upp tre timmar, men vid 14.30-tiden kördes till slut det avgörande medaljracet i 470-klassen.

Och för svenska duon Dahlberg/Bergström, som låg tvåa inför dagen, bäddade en skicklig manöver 30 sekunder innan start för EM-guldet.

De lyckades hålla de värsta konkurrenterna bakom sig och gick i mål som femma. I totalen innebar det en andraplats efter utomeuropeiska Australien, och andra raka EM-guldet var därmed ett faktum.

”Kvitto på allt arbete man lägger ner”

– Det känns helt fantastiskt. Det är en otroligt skön känsla när man får ett kvitto på allt det arbete och all den passion man lägger ner. Underbart, säger Anton Dahlberg till SVT Sport direkt efter prisceremonin.

Bakom Sverige tog Frankrike silver och Spanien brons.

Vad är det som gör att ni lyckas?

– Det är produkten av långt och målmedvetet arbete. Vi är ett fantastiskt starkt lag jag och Fredrik, som verkligen älskar det vi gör. Dessutom har vi byggt upp en stark kompetens av personer runt oss som hjälper oss.

OS i Tokyo ett stort mål

Guldet bådar gott inför sommar-OS i Tokyo nästa år, som är ett stort mål för den svenska seglarduon. Vid sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 slutade Dahlberg/Bergström på sjätte plats.

Två raka EM-guld, hur bra styrkemätning är det inför OS?

– Det är ett styrkebesked. Vi visar att vi är en båt att räkna med, att svenskarna hör hemma där upp i topp, säger Anton Dahlberg och tillägger:

– Jag fyllde 34 den här veckan och började segla när jag var sju år. Och har älskat sporten sedan dess. Jag vill ju kliva upp högst på pallen på OS, det är drömmen. 

Tredje svenska EM-guldet i rad

Dagens prestation imponerar på förbundskapten Magnus Grävare, som säger på Seglarförbundets hemsida:

– Otroligt bra prestation med andra EM-guldet i rad för Anton och Fredrik. Ja, tredje i rad för Sverige eftersom Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar vann 2017. Det har nog aldrig hänt förut.

Carl-Fredrik Fock och Marcus Dackhammar kom under dagens medaljrace på åttonde plats och slutade på en tiondeplats i årets upplaga av EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.