Sofia Bekatorou möter Greklands president efter sitt vittnesmål om sexuella övergrepp. Foto: TT

Grekisk stjärna vittnar om sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Grekisk idrott upplever sitt eget #metoo-uppror.

OS-guldmedaljören Sofia Bekatorous vittnesmål om sexuella övergrepp skakar Grekland. 

Nu får hon stöd från allt fler kvinnliga idrottare med liknande berättelser.

Sofia Bekatorou vann guld i segling under hemma-OS 2004 och är en av Greklands stora idrottprofiler.

Under en digital presskonferens förra veckan berättade hon om de sexuella övergrepp hon utsatts för som 21-åring. Det utlöste en våg av stöd från en rad offentliga personer, däribland Grekland president Katerina Sakellaropoulou.

– Jag hoppas att detta hjälper andra kvinnor att tala ut om de har upplevt sexuella övergrepp så vårt samhälle kan bli bättre och mindre rädd, sade Bekatorou efter sitt tre timmar långa vittnesmål.

De sexuella övergreppen ska ha skett när Bekatorou under ett kval inför OS i Sydney men trots att brottet överskridit preskriberingstiden vill en åklagare nu undersöka ärendet närmare.

Den anklagade mannen, som har fått lämna sina position inom Greklands seglingsförbund och Greklands olympiska kommitté, förnekar anklagelserna och hävdar att allmänhetens ilska har undergrävt hans förmåga att försvara sig.

Fler kvinnor kliver fram

Efter Bekatarous vittnesmål är det allt fler kvinnor som vågat komma ut med sina berättelser om sexuella övergrepp.

Marina Psychogyiou, även hon seglare, skriver på facebook hur hon också har blivit utsatt för sexuella övergrepp av en förbundstopp.

Mania Bikof, förre detta vattenpolospelare, har berättat om hur hon och flera andra spelare i laget blev sexuellt trakasserade av en läkare.

Rabea Latridou, förra detta VM-simmare, berättar hur hon under en knäundersökning blev tillsagd att ta av alla kläder och hur läkaren sedan tog på delar av hennes kropp som absolut inte hade med undersökningen att göra.

Hårda tag från regeringen

Regeringen har efter vittnesmålen lovat hårda åtgärder för att komma till botten med anklagelserna och problemen.

På facebook skriver landets premiärminister Kyriakos Mitsotakis att han stöttar Bekatorou och de andra offren.

”Det är tid att bli av med våldet från de i maktpositioner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.