Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kan i morgon säkra VM-guld. Foto: TT

Medalj säkrad för svenska seglare som går för guld

Uppdaterad
Publicerad

Med en segling kvar i VM i 470 har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström en stabil ledning och har säkrat en medalj.

”Det lär bli ett riktigt spännande medaljrace i morgon och mycket kan hända. Självklart går vi för guldet”, säger Bergström.

Fredagens två seglingar i portugisiska Vilamoura genomfördes i växlande vindar runt 4–6 m/s och svenskarna seglade stabilt utan att imponera – men också utan att ta några chanser. I första racet slutade de sexa och i det andra blev det en tionde plats. Men de utökade sin ledning i totalen.

”Vi ville segla så bra som möjligt men med något mindre risk. Så vi är väldigt nöjda med första racet. I andra racet kom vi inte riktigt i väg i starten och missade första skiftet som gjorde att vi halkade bak i fleetet. Men vi höll koll på portugisen och lyckades få några båtar emellan som ger oss ett bättre utgångsläge inför i morgon”, säger Bergström i ett pressmeddelande.

Bra utgångsläge för guldet

Hemmahoppen Diogo och Pedro Costa kan fortfarande snuva svenskarna på guldet. Men då måste portugiserna vara minst sex placeringar bättre än svenskarna i den avslutande seglingen på lördagen, där de tio främsta ska göra upp om medaljerna.

Även spanjorerna Jordi Xammar/Nicolas Rodriguez, som ligger trea, har en mycket liten möjlighet att passera svenskarna i totalen. Men då måste spanjorerna vinna på lördagen samtidigt som Anton och Fredrik blir sist.

”Det lär bli ett riktigt spännande medaljrace i morgon. Förutsättningarna inför racet poängmässigt är till vår fördel. Men i medaljrace är det dubbla poäng och det förväntas frånlandsvind så mycket kan hända. Men självklart går vi för guldet”, säger Bergström.

Svenskarna har inget VM-guld sedan tidigare, däremot silver från 2017 och brons från 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.