Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson. Foto: Svenska Seglarförbundet

Svenskt EM-guld i segling till Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg

Uppdaterad
Publicerad

Medaljen var säkrad redan inför den sista dagens seglingar.

Frågan var bara vilken valör det skulle bli för Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg.

Det blev bästa tänkbara: Guld, i klassen 470 mixed.

– Det känns väldigt, väldigt stort, säger Lovisa Karlsson till SVT Sport.

470 mixed är ny OS-gren i Paris 2024. Och veckans EM i turkiska Cesme visade att Sverige har ett riktigt stort medaljhopp i disciplinen.

För i dag blev nämligen Lovisa Karlsson och Anton Dahlberg EM-guldmedaljörer.

– Det känns väldigt, väldigt stort. Det har fortfarande inte riktigt sjunkit in, säger Karlsson till SVT Sport.

Dahlberg tog OS-silver förra året

Redan inför dagens avslutande segling stod det klart att det skulle bli minst ett silver för den svenska duon, och de hade till och med råd att ha en båt emellan sig och spanjorerna som jagade. Svenskarna gick i mål som 16:e lag och spanjorerna platsen bakom, vilket innebar att det blev svenskt guldjubel.

– Det är så klart det största som hänt i min seglarkarriär, det är ju den första internationella medaljen. Det är stort, säger Lovisa Karlsson.

Har vunnit världscup

Anton Dahlberg tog OS-silver i Tokyo förra sommaren, då tävlande i herrarnas 470 i par med Fredrik Bergström, en klass som till nästa OS är ersatt med 470 mixed. Lovisa Karlsson slutade i OS förra året på 14:e plats på damsidan tillsammans med Olivia Bergström.

Och i par med Lovisa Karlsson har han visat att det finns chanser till fler OS-medaljer. I april vann de världscupregattan i franska Hyères, i konkurrens med stora delar av världseliten.

– Det är jättekul att segla med Anton, han är väldigt rutinerad. Vi har hittat varandra och skapat ett starkt team tillsammans, säger Lovisa Karlsson.

Och glädjen är ömsesidig.

– Det är en ynnest att få segla med Lovisa. Det är skithäftigt. Jag tillhör väl en av de mer rutinerade och hon kommer in med massa energi och är väldigt kompetent och nyfiken. Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre samarbete, säger Dahlberg till TT.

”VM är det största målet”

Redan nästa månad väntar nästa mästerskap för Dahlberg och Karlsson, då det är VM i Israel.

– VM är det största målet i år, det är där vi vill prestera som bäst. Så vi siktar på att göra något liknande, säger Lovisa Karlsson.

ARKIV: Dahlberg satsar mot OS i Paris – med Lovisa Karlsson (4 oktober 2021)

Resultat

1) Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, Sverige, 53 p, 2) Jordi Hernandez/Nora Cabot, Spanien, 61, 3) Giacomo Ferrari/Bianca Caruso, Italien, 66... 23) Olivia Bergström/Hugo Christensson, Sverige, 167.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.