Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, VM-brons i 470. Foto: Bildbyrån

Svenskt VM-brons i 470

Uppdaterad
Publicerad

Duon Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i OS-klassen 470 vann den sista avgörande medaljseglingen i japanska Enoshima och tog VM-brons.

Därmed ser Sverige ut att ha en bra medaljchans inför OS.

470 har länge varit en stark svensk klass inom seglingssporten. På senare år är det paret Anton Dahlberg och Fredrik Bergström som representerat Sverige i de stora mästerskapen, och det har inneburit medaljer flera gånger.

Därför var de mindre lyckade resultaten under torsdagen, då paret fick resultaten 11-9-9 och lämnade medaljplatsen för en femteplats, inte bra.

Men i det avslutande medaljracet, där bara de tio bästa får delta och där resultaten räknas dubbelt, vann svenskarna.

Strategin för dagen var enkel. Vinna över Frankrike och Grekland – och vinna över dem med mycket. Och det gjorde vi. Så fantastiskt stolt. Vilket race, säger Anton till förbundets hemsida och fortsätter:

– Vi kände att det skulle gå vägen i slutet på andra kryssen om vi inte gjorde bort oss. Både greken och ”fransosen” var långt efter. Samtidigt sa vi till varandra; fokus på uppgiften.

Det höll hela vägen in i mål och svenskarna var snabbast av alla i finalen.

– Det var starkt gjort, men också lite av att rädda äran. De var med i täten hela tiden under veckan, tills de ramlade ner på femte plats. Målet var medalj, och de klarade det galant, berättar förbundskapten Magnus Grävare för SVT Sport.

VM-guld till Australien

Svenskbåten vann medaljracet före Australien. Det innebar brons sammanlagt för Sverige och guld för Australien. Sverige behövde ha minst en båt mellan sig själv och Grekland för att nå bronset, och så blev det.

Om ett år är det dags för OS, och även då kommer tävlingarna att avgöras i havet utanför Enoshira i Japan.

– Det var fina förhållanden, lätt mellanvind och bra väder. Men det ryktas om att en tyfon är på väg, säger Magnus Grävare som medger att 470 ser ut som ett medalj-hopp i OS.

– Sverige har en båt i OS, men det är inte helt självklart att Dahlberg/Bergström tar platsen. Så tufft är det, förklarar förbundskapten Grävare.

Svenskarna blir kvar i Enoshima under hela augusti, bland annat kommer ett för-OS som blir avgörande för OS-uttagningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.