Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Källor till SVT Sport: Problemen inom simhoppet kända sen länge

Uppdaterad
Publicerad

Tystnadskultur, bristande ledarskap och rädsla för att bli utesluten. Simförbundets interna undersökning visar på missförhållanden inom simhoppet.  

Nu berättar källor till SVT Sport med insyn i simförbundet att problemen varit kända under flera år – utan att det lett till åtgärder.

Kritiken är framför allt riktad mot tidigare förbundskaptenen och simhopps-ikonen Ulrika Knape Lindberg, som i 16 år ledde sporten. I höstas lämnade hon sina officiella uppdrag i förbundet.

Ulrika Sandmark är sportchef i simförbundet med övergripande ansvar för alla simidrotter. Hon kommer själv från simvärlden och var i många år förbundskapten för simlandslaget, innan hon tillträdde sin nya roll efter OS i Tokyo förra året. 

Hon säger att hon därför inte känt till de problem som lyfts fram i undersökningen.   

– Jag har inte jobbat med simhoppet tidigare, utan kom in som sportchef under hösten. Så jag har inte riktigt känt till de här bitarna, säger hon.  

Vad är din upplevelse av Ulrika Knape Lindbergs ledarskapsförmåga?  

– Jag vill inte kommentera det såhär. Men utifrån när jag jobbade som förbundskapten inom simningen så hade vi en väldigt bra relation.

Källor: Problemen kända sedan många år tillbaka

Enligt källor till SVT Sport, med god insyn i simförbundet, har det sedan många år tillbaka varit känt i förbundsstyrelsen att det har funnits missnöje mot ledarskapet inom simhoppet – utan att det har lett till åtgärder.  

– Det är ingen hemlighet att det här handlar om Knape Lindberg. Det är ju något som har kommit upp inom simförbundet under många år. Att det har funnits kritik mot träningsmetoder och sättet att göra uttagningar på, säger en källa.  

SVT Sport har också tagit del av tre anonyma mejl som skickades till simförbundet 2017 och larmade om situationen redan för fem år sedan. I ett av mejlen beskrivs att sporten har styrts genom “management by fear” av förbundskaptenen, som vid det tillfället var Ulrika Knape Lindberg.  

”Alla runtomkring är rädda att göra fel, säga fel, tycka fel, vara på fel ställe vid fel tillfälle. Härskartekniker som manipulation, kontrollering, bevakning, direkta och indirekta hot, exkludering, selektering, social utfrysning, selektiv information är bara några exempel på hur klimatet formas”, står det bland annat. 

Mejl vädjar om hjälp: ”Många lider”

En annan av mejlskrivarna vädjar om hjälp från simförbundet.  

“Anledningen till varför jag väljer att skriva är för att många tränare och simhoppare just nu lider och det är i mina ögon pga dåligt ledarskap från landslaget (…) jag ber dig att ta med detta till RF för en granskande utredning!”  

Ulla Gustavsson var ordförande i simförbundet 2017. Hon minns mejlen och berättar att hon reagerade på innehållet och lyfte det inom förbundet.  

– Som ordförande tog jag upp det här med förbundschefen och styrelsen mer än en gång. En av ledamöterna fick till slut i uppdrag att göra en utredning. Jag uppfattade att jag var ensam om att vilja gå till botten med problemen och försöka lösa dem.  Jag och övriga styrelseledamöter hade helt enkelt inte samma bild av omfattningen och allvaret i problemen, säger Ulla Gustavsson.    

Vad hände med utredningen?   

 – Utredningen presenterades och slutsatsen av den, som jag minns det, var att vi inte behövde vidta några konkreta åtgärder. Jag föreslog i varje fall att vi skulle starta en visselblåsarfunktion, men det fick jag inget gehör för. 

Förbundschefen menar att styrelsen agerade

Mikael Jansson har varit förbundschef på simförbundet sedan 2016. Han menar att det kan vara svårt att agera på anonyma mejl, men att de tog uppgifterna på allvar.  

– Att det fanns personer som upplevde att det inte fanns full transparens och öppenhet var något som vi jobbade med. 

Mikael Jansson pekar på att de gjort ett antal åtgärder, bland annat att de i höstas tillsatte Ulrika Sandmark som övergripande sportchef för alla simidrotter och har sett över sina rutiner kopplade till barnidrott och utskott.   

– Detta är något vi får jobba vidare med framåt, inget man löser på en eftermiddag. 

Vi låter också Ulrika Sandmark ta del av ett av de anonyma mejlen från 2017: 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Snart två månader har gått sedan simförbundets interna undersökning av simhoppet blev klar. Totalt 60 tränare intervjuades, men hittills har enbart ett fåtal personer läst resultatet. 

 Kommer tränarna få ta del av svaren?   

– Jag tänker att det viktigaste nu är hur vi hanterar det som vi fått reda på och hur vi jobbar framåt. Och att vi ska ha en kontakt med var och en av de inblandade. Att man ska kunna känna sig trygg framåt. Och vilja vara med. Det är det vi kommer jobba för, säger Ulrika Sandmark. 

Varken tränare eller media har läst undersökningen

SVT Sport har bett om att få läsa undersökningen, men får svaret från Ulrika Sandmark att den ska ses som en del av en större handlingsplan och kommer att behandlas internt. 

– Det här är ju ett arbetsdokument så vi ska veta var vi ska lägga vår energi, vårt fokus. Det är likadant som vi har gjort i andra simidrotter och det är ju nånting som är för oss, som vi ska kunna jobba med. Till hösten kommer vi nog kunna berätta mer och vara tydligare i vår kommunikation.  

Det är inte så att ni försöker tona ner problemen då genom att inte låta ledarna eller media läsa den här undersökningen?  

– Det hoppas jag verkligen inte. Som jag sagt tidigare: högt i tak, transparens och kommunikation är det vi jobbar för, säger Ulrika Sandmark.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.