Foto: SVT/Skavlan

Simhopparen Daley: Tycker inte att fotbolls-VM borde hållas i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Tom Daley blev i somras historisk när han som förste brittiske idrottsman nådde fyra OS-medaljer i simhopp.

Vid sidan av sporten är han känd för sin kamp mot homofobi inom idrottsvärlden.

– Jag tycker till exempel inte att fotbolls-VM borde hållas i Qatar nästa år, säger Daley i SVT:s Skavlan.

Utöver rekord-dyk från 10 meters höjd, har hans kärlek för stickning gjort honom ett namn världen över. Tom Daley som tagit flera VM-, EM- och OS-guld i simhopp, har öppet pratat om sin sexuella läggning.

– När jag kom ut som gay 2013 hade vi en tävling i Ryssland året därpå. Jag åkte inte dit för att jag var livrädd för vad som skulle kunna hända med tanke på att jag precis hade kommit ut, säger Daley och fortsätter:

– När året kom åkte jag faktiskt på tävlingen i Ryssland för att göra mig synlig för personerna i landet som kämpar.

Kritisk mot VM i  Qatar

Daley menar att fotbolls-VM inte borde hållas i ett land som Qatar nästa år.

– Det är inte bara osäkert för HBTQ-människor, det är inte heller säkert för kvinnor. Jag tycker inte att ett land ska få hålla ett så prestige- och ärofyllt mästerskap när människor som tar sig dit kanske inte är säkra eller välkomna.

Han känner själv att han inte skulle vara säker vid tävling i Qatar.

– Varför skulle jag anses vara säker där? Det är inget som hindrar att jag grips. Och om jag nu är säker, är det också dåligt när de som bor där och växer upp i den miljön får höra att de inte är tillräckligt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.