Sverige slutade på en sjundeplats i lagkappen. Foto: Bildbyrån

Dubbla världsrekord för USA – Sverige långt efter

Uppdaterad
Publicerad

I mästerskapets sista final, 4x100 meter medley, var Sverige aldrig med och slogs om några medaljer. I stället handlade allt om favoriterna USA som tog dubbla världsrekord i en och samma gren.

Precis som i försöksheaten startade Michelle Coleman för Sverige med ryggsim. Svenskan fick inte till den perfekta träffen vid starten som hon vanligtvis brukar ha utan simmade förstasträckan på 1.01,42 och lämnade över till Sophie Hansson på en åttonde och sista plats.

Hansson med ett otacksamt läge stod för en fin insats och simmade bröstsimmet på 1.07,20.

När Sophie sedan lämnade över till storasyster Louise som tog hand om fjärilsimmet låg Sverige fortsatt på en sistaplats. Louise gjorde en riktigt bra öppning och trots att krafterna avtog på slutet lyckades hon ta upp Sverige på en sjundeplats.

”Inte mycket kräm kvar”

– Det kändes lite tyngre i dag men jag är jättnöjd ändå. Jag hade hoppats på att det skulle gå lite snabbare, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Sjöström med sistasträckan på frisim fick kämpa med att simma i bakvatten. Den svenska VM-stjärnan, som nyligen hade simmat hem ett VM-silver på 50 meter frisim, slog handen i väggen efter 52.54 och Sverige slutade sjua.

– Det fanns inte mycket kräm kvar i den här kroppen nu tror jag. Jag är ganska trött men jag gjorde mitt bästa, säger Sjöström till SVT Sport.

– De kom aldrig in i loppet utan blev avhängda direkt från de andra och då blir det väldigt tufft att komma igen, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

Krossade världsrekordet

Lagkappens stora fokus riktades i stället mot de nordamerikanska giganterna USA som slog dubbla världsrekord i en och samma gren.

Tävlingens förstasträcka blev ett prestigemöte mellan amerikanskan Regan Smith och kanadensiskan Kylie Mass. Smith simmade med en otrolig fart och krossade världsrekordet i 100 meter ryggsim med 43 hundradelar när hon simmade in på tiden 57.57.

Och det var bara en smakstart för USA som fortsatte att simma i världsrekordfart. När den nyblivna guldmedaljören i 50 meter frisim, Simone Manuel, simmat klart sitt 100 frisim landade amerikanerna på ännu en världsrekordtid, 3.50,40.

Australien knep silvret på tiden 3.53,42 och Kanade bronset på 3.53,58.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.