Alshammar tog SM-guld när Sjöström diskades

Publicerad

Sarah Sjöström var snabbt iväg på 50 meter fritt – lite för snabbt. Stjärnan diskades och i stället gick SM-guldet till Therese Alshammar med tiden 24,29.

– Jag blev jätteförvånad, sade veteranen Alshammar i arrangörernas segerintervju direkt efter loppet.

Segertiden på mästerskapet i Helsingborg är under kvalgränsen till EM (24,44) om en månad.

– Det var trevligt att klara kvalgränsen, sade den 38-åriga svenska mästarinnan, som har en besvärlig period med skador bakom sig.

”Första gången”

Världsstjärnan Sarah Sjöström diskades på grund av tjuvstart. Hennes tid, som givetvis ströks, var 23,28 – bara en hundradel över just Alshammars svenska rekord.

– Jag tror att det var första gången jag tjuvstartade, skriver Sjöström på twitter.

Magdalena Kuras tog silvret på 24,72 och bronset gick till Nathalie Lindborg på 25,03.

Sedan tidigare är Louise Hansson, Erik Persson, Simon Sjödin och Sarah Sjöström uttagna till kortbane-EM i Israel 2-6 december. Truppen kan dock kompletteras.

Snabb i lagkappen

Senare simmade Sarah Sjöström förstasträckan på lagkappen 4x100 meter för sitt Södertörn på fina tiden 51,24 – åtta hundradelar under det svenska rekordet, fem hundradelar över Europarekordet och världsårsbästa i kort bassäng. Det räckte dock inte för att föra Södertörn till pallen. SK Triton tog hem lagkappssegern med tiden 3.38,66.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer