Victor Johansson under EM förra året. Foto: TT

Årets manlige simmare byter gren till VM

Uppdaterad
Publicerad

Trots dåliga kvaltider i bassängen kommer 21-årige långdistanssimmaren Victor Johansson simma VM i Sydkorea.

Han har bytt gren och är tillsammans med Elliot Sodemann det svenska hoppet i öppet vatten i stället.

– Drömmen är att nå OS, att bli sämst tia. Men jag kommer inte lämna bassängsimningen, säger Victor Johansson till SVT Sport.

Förra året gjorde unge långdistansaren Victor Johansson från Jönköping succé på 800 meter och 1 500 meter. Hans resultat på EM, med dubbla svenska rekord och en femteplats, och SM gjorde att han utsågs till årets manliga simmare 2018.

Men nu efter en ryggskada under college-året i USA och ett svagt VM-kval under Mare Nostrum i Europa byter han bana och satsar på öppet vatten.

– Ryggskadan i höstas gjorde att jag missade mycket, och VM-kvalet gick inget vidare. Så nu satsar jag på öppet vatten. Det är en enorm skillnad, både i längd, och i hur man simmar, säger Victor Johansson. Det kan vara ganska tufft med armbågar och knän i öppet vatten, först mest ”cruisa” fram i en i och halv timme för att ge allt sista varven.

Hopp om OS-plats

– Victor har det som behövs för att klara sig i öppet vatten, kommenterar förbundskaptenen i öppet vatten, trippla Vansbro-segraren Mikael Rosén. Till skillnad mot på banan måste en öppet vatten-simmare vara taktisk, kunna växla tempo och tåla kroppskontakt. Det handlar om att kunna välja rätt spår, kunna simma i stim och att kunna flytta sig i fält.

Mikael Rosén har sett Victors potential de senaste åren, och tillsammans med svensk-belgaren Elliot Sodemann (med svensk mamma och dansk pappa, men bosatt och aktiv i Belgien) är han nu uttagen till VM-truppen för att tävla i öppet vatten på den olympiska distansen 10 km.

– De tio främsta på VM får en personlig inbjudan till OS, och det finns förhoppningar och visioner om OS, självklart. Men öppet vatten är långt ifrån förutsägbart, det kan hända oförutsedda saker under loppen, menar Mikael Rosén. Gemensam start, simning i stim och de tuffa bojvändningarna är krävande. Men Victor har hårdheten och boosten på slutet.

Reser till VM tidigare

Medan Elliot Sodemann pluggat och tränat hemma i Belgien har Victor Johanssson tränat och tävlat för sitt college University of Southern California i Los Angeles. Där har han tränat under USA:s öppet vatten-kapten tillsammans med flera duktiga långdistansare. Efter SM-veckan i Malmö reser det lilla svenska öppet vatten-landslaget till Sydkorea en vecka tidigare än ”bassäng”-landslaget.

– Jag kommer att tävla under SM, men bara i lagkapp. Sen är det Universiaden (Universitets-OS) i Italien direkt före VM som gäller för mig. Och då är det mina vanliga distanser i bassäng, 800 meter och 1 500 meter som gäller.

Enligt uppgift kommer det att vara 30 grader varmt i luften och 27 grader i vattnet när VM-loppet över 10 km-loppet avgörs 16 juli .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.