Björn Eriksson, RF. Foto: Bildbyrån

Björn Eriksson: ”Alla barn ska vara välkomna till idrotten”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tycker att simförbundets ordförande Ulla Gustavsson har fel. Att det inte finns någon anledning att ta bort bilder på barn med slöja i RF:s kanaler.– Jag har en helt annan uppfattning. Vi ska vara inkluderande, säger han till SVT Sport.

Björn Eriksson har inte talat med Ulla Gustavsson om den uppkomna situationen, där hon kritiserar RF för att använda bilder med idrottande barn med slöja. Men han menar att diskussionen inte är ny:

– På Riksidrottsmötet för ett par år sedan diskuterades det här ganska grundligt. Då var det basketen och förbudet mot att spela med huvudbonad som var uppe. Det förbudets upphävdes, som tur var. Och det gäller så klart bilderna också. Alla som är med ska få vara med på bild.

– För vi har inga förbud mot slöjor, så länge det inte har med säkerheten att göra, som i vissa kampsporter. Jag minns damlandslaget i fotboll som mötte Iran. Det gick fint, ingen klagade på det.

Vad tycker du själv om bilden på flickan med slöja som skjuter luftgevär (som publicerades på ett distriktsförbunds hemsida)?

– Jag står fast vid att det är dålig fingertoppskänsla. Jag hade valt en annan bild. Vapen och slöja för tankarna till IS, och så vidare.

Jo, men om skytte är en RF-sport och du menar att alla barn ska få vara med på bild..?

– Jag förstår vad du menar. Men det är onödigt. Det blir debatt.

Snart är det dags för nytt idrottsmöte och då är Björn Eriksson säker på att mötet kommer arbeta vidare med det inkluderande arbetet.

– Alla barn ska vara välkomna. Och även på bild.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.