Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophie Hansson laddar på hemmaplan inför VM. Foto: SVT/BILDBYRÅN

Sophie Hanssons rekordjakt med fallskärm under ytan

Uppdaterad
Publicerad

Sophie Hansson är bröstsimmaren som ifjol slog igenom med dunder och brak via EM-guld, OS-final och medaljer i kortbane-VM.

Nu laddar hon för en sommar med dubbla mästerskap – och en rekordjakt med fallskärm under ytan.

– Det är ren power jag försöker få fram, säger hon till SVT Sport.

Förra säsongen var en ren framgångssaga, med början i EM-guldet på 100 m bröst i Budapest, via en OS-final i Tokyo till medaljregnet i kortbane-VM i Abu Dhabi i december där Sophie Hansson plockade hem fem medaljer.

Nu väntar en hektisk sommar med både VM och EM i långbana och redan före midsommar den stora höjdpunkten i form av världsmästerskap och dessutom i just Budapest. En ort som älskar sina simmare och väcker sköna känslor hos Helsingborgstjejen.

– VM är mitt huuvudfokus den här sommaren, det är där jag har lagt min toppning.

Hur ser du på dina chanser?

– Jag tycker de ser väldigt bra ut om jag lyckas toppa som jag vill, då hoppas jag på att jag kan vara med och slåss om medaljerna.

För lång för bröstsim

Det är alltså rekordjakt för ögonen hos en tjej som på papperet är aningen för lång för bröstsim. I världstoppen är stjärnorna rent historiskt korta, snittlängden på de 20 bästa genom tiderna är 174  cm, Sophie Hansson är 187 cm.

– Det är klart att jag, i till exempel vändningarna, har en större kropp att kura ihop till en liten boll, jämfört med någon som är 1.60 på banan bredvid mig, men å andra sidan har jag längre armar när jag ska gå i mål.

”Filmar med sju olika kameror”

Tekniken utvecklar hon stadigt och efter sommarens mästerskap ska hon ta nya kliv framåt via en flytt till England. I Loughborough, knappt 20 mil från London, återförenas hon med storasyster Louise och hamnar framförallt i en högteknologisk simmiljö.

– De har väldigt bra utrustning i form av tekniska analyser. Ett filmsystem som är bland det bästa i världen, där de filmar med sju oiika kameror samtidigt. Jag tror det är vad jag behöver för att ta nästa steg.

I väntan på Englandsflytten tänker hon slå till i dubbla mästerskap om i sommar, framförallt på VM i Ungern, men också EM i Rom i mitten av augusti där Hansson är titelförsvarare.

Se hela reportaget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.