Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Detaljen som ska skona Sjöströms kropp på VM: ”Haft lite ont i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Under VM 2017 vann Sarah Sjöström tre VM-guld och noterade dubbla världsrekord – till helgen återvänder den svenska simstjärnan till Ungern. I jakten på nya medaljer har 28-åringen slipat på en detalj i starten – som ska skona kroppen.

– Det handlar lite grann om att jag har haft lite ont i ryggen när jag står framåtböjd i startpositionen för länge, säger Sjöström till SVT Sport.

Sedan tidigare är det klart att Sarah Sjöström väljer bort paradgrenen 100 meter fjärilsim på långbane-VM i ungerska Budapest. Vid sidan av lagkapperna lägger 28-åringen istället allt krut på 50 meter fjäril, samt 50 och 100 meter fritt.

– Jag har sagt till mig själv under väldigt många år att jag ska börja trappa ned på antalet grenar, för det blir för mycket för mig fysiskt och mentalt. Min kropp går sönder om jag ska göra det under så lång tid, säger Sjöström till SVT Sport.

Ett annat sätt att skona kroppen är den ”nya” starten. Under kortbane-VM i december testade Sjöström en fördröjd startrörelse, en detalj hon tar med sig till Ungern.

– Det handlar lite grann om att jag har haft lite ont i ryggen när jag står framåtböjd i startpositionen för länge. Det blev väldigt många starter under hösten, jag tror att jag är uppe i uppemot 100 starter under International Swimming League, VM och EM. Då fick man chansen att leka lite grann med starterna. På VM vågade jag köra på det hela tiden och det kändes bra.

Sim-VM sänds i SVT, med start på lördag 18 juni.

Längre reportage – därför väljer Sjöström bort paradgrenen: ”Blir för mycket fysiskt och mentalt”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.