Sarah Sjöström Foto: Buldbyrån

Efter Sjöströms seger – världscupen ändras igen

Uppdaterad
Publicerad

Världscupen i simning har nu ändrat om reglerna efter Sarah Sjöströms vinst förra året. Om Sjöström ska lyckas upprepa meriten kommer hon i år tvingas att simma mera.

– Är jag i den form som jag hoppas att jag är i kommer det inte att vara så jobbigt, säger Sjöström till DN.

Sarah Sjöström gjorde en satsning mot världscupen förra säsongen. Satsningen gav utdelning och hon tog hem titeln för första gången. Hon utsågs till världens bästa simmare den gångna säsongen för sina framgångar.

Arrangörerna väljer nu att göra om världscupen, trots att det gjorde det även inför förra säsongen. Förra året fick OS- och VM-medaljörer chansen att stå över försöken. Men i årets upplaga måste alla simmare genomföra försöken.

Sjöström har bestämt sig för att ge de nya formatet en chans.

– Men jag tar ett kluster i taget och låter formen avgöra. Känner jag att jag inte är i den form jag vill under det första klustret kanske jag tänker om, säger Sjöström till DN.

”Det kommer kräva en del”

Nytt för i år är också att de inledande två tävlingarna simmas i långbana (resten i kortbana), varje deltävling kommer att pågå i tre dagar i stället för två och de får ställa upp i obegränsat antal distanser men det är bara de tre bästa som räknas.

–  Jag har kommit fram till att jag tycker att de här förändringarna är okej, säger Sjöström.

– Det enda som möjligtvis kan ställa till det är att det är fyra veckor mellan EM och första världscupklustret. Att hålla i gång den tiden kommer att kräva en del, och med tanke på det hade det varit skönt om första klustret också hade avgjorts i kortbana. Nu blir det en utmaning.

”Inte så jobbigt”

Förra året säkrade hon segern i totala världscupen med en tävling kvar. Men i år blir det alltså tuffare då hon kommer tvingas att simma försöken.

– Är jag i den form som jag hoppas att jag är i kommer det inte att vara så jobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.