Exklusivt: Staffan Lindeborg möter Sarah Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s simkommentator Staffan Lindeborg har följt Sarah Sjöström hela vägen, från det internationella genombrottet som 14-åring till OS-guldet i Rio. Inför VM i Budapest fick Lindeborg ett exklusivt möte med simstjärnan. Samtalet kom att handla om nervositet, mental trötthet – och orimliga krav.

Förväntningarna på Sarah Sjöström är skyhöga inför VM i ungerska Budapest. Det pratas om fyra guldmedaljer – och gärna ett par världsrekord på det.

En förväntan som hade kunnat få många att darra på manschetten. Men Sarah Sjöström blir sällan nervös numera.

– Jag brukar försöka tänka på någon annan gång när jag varit nervös. Och det är ju inte så att det gått dåligt när jag varit nervös, berättar Sjöström.

Första riktiga semestern

När SVT Sport träffar 23-åringen har hon precis gjort succé på SM-veckan och kan lämna Borås med fem guldmedaljer. Hon ser fram emot en välförtjänt semester i Turkiet innan det är dags att lägga fullt fokus på VM.

Den första ”riktiga” semestern unnade sig Sjöström efter OS i Rio.

– Det var första gången jag tog det lugnt och kunde resa. Efter OS i London hade jag ju skolan att gå tillbaka till direkt. Jag har inte riktigt haft en långledighet som jag hade efter Rio. Det var väldigt skönt. Återhämtningen mentalt var det viktigaste.

Du var mer mentalt trött än du var fysiskt trött?

– Det är grejen med ett OS, alla idrottare känner nog igen sig. Efter ett OS blir man lite tom. Man planerar hela sitt liv fram till OS. Man planerar inte så mycket vad man ska göra efter. Planer och rutiner i  flera års tid, efter OS har man inte någon plan längre. Det är mycket man ska hantera.

Inga medaljmål

Men nu är Sjöström utvilad – och redo att jaga nya framgångar i VM. Några medaljmål vill hon däremot inte avslöja.

Är det rimligt att begära att du ska vinna fyra guld? Är det rimligt att begära att du ska slå världsrekord varje gång du hoppar i en finalsimning?

– Nej, det är absolut inte rimligt.

Vad är rimligt? Vilka förväntningar och krav är rimliga?

– Jag har ingen aning, haha.

– Jag kommer åka till VM och göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker. Jag hoppas verkligen att jag är i bra form. Det är klart att det är extra roligt om man kommer från mästerskapet med medaljer och snabba tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer