Sarah Sjöström. Foto: Bildbyrån.

Expertens guide till kortbane-VM: ”Ser väldigt roligt ut för svensk del”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har högt uppsatta mål inför VM, som du ser direkt i SVT från den 16 december. 

– På de korta distanserna 50 fritt och 50 fjäril har Sarah medaljchanser och guldvittring såklart. Hon fokuserar på sprintdistanserna och jag tror att hon vill simma väldigt, väldigt fort. Gör hon det blir hon svårslagen, säger SVT Sports expert Lars Frölander.

Vad och var?

Världsmästerskapet i kortbana (25m) går för första gången någonsin av stapeln i Abu Dhabi och pågår mellan 16 och 21 december. De svenska simmarna, med Sarah Sjöström i spetsen, kommer till tävlingen med fina resultat bakom sig och gör upp med planetens allra bästa inom sporten.

Den svenska stjärnan Sjöström har stora ambitioner.

– Förhoppningsvis fajtas om topplaceringar och komma ner på världsrekordtider, säger hon till SVT Sport.

Totalt utgör mästerskapet, som flyttats fram ett år, 44 olika event.

SJÖSTRÖM-KLIPP: Laddar om i jakten på nya VM-medaljer (9 december 2021)

Så ser du VM i SVT

Torsdag 16 december

14.55-17.10 SVT Play, forts i SVT1/Play 15.40-17.10

Under första finalpasset finns det förhoppningar om svenska simmare i både finaler och semifinaler. 4x100 fritt damer är en av finalerna .

Fredag 17 december

14.55-17.00 SVT Play, forts i SVT2/Play 15.40-17.00

Andra finalpasset i Abu Dhabi bjuder bland annat på damernas semifinaler på 100 m fritt, där Sarah Sjöström är en av favoriterna.

Lördag 18 december

14.55-16.00 SVT2/SVT Play, forts i SVT1/Play 16.00-17.10

Final på 100 fritt, semifinaler på 50 fjäril, semifinaler på 100 medley damer och final på 4x50 medley mixed, står på programmet.

Söndag 19 december

14.50-16.00 SVT2/SVT Play, forts i SVT1/Play 16.00-17.15

Då avgörs finalen på 50 meter fjäril. Förhoppningsvis tar sig Sarah Sjöström dit, och då är Therese Alshammars världsrekord på distansen hotat.

Måndag 20 december

14.55-17.15 SVT1/SVT Play

Femte finalpasset i Abu Dhabi bjuder på semifinaler i både 100 meter fjäril och 50 fritt för damer.

Tisdag 21 december

14.55-17.55 SVT1/SVT Play

På programmet står finaler på både 100 fjäril och 50 fritt.

Programledare: Maria Wallberg. Kommentator: Niklas Nord. Expert: Lars Frölander.

Svenska truppen

Michelle Coleman, Spårvägen S

Emelie Fast, Södertörn S

Louise Hansson, Helsingborg S

Sophie Hansson, Helsingborg S

Sara Junevik, Falu S

Erik Persson, Kungsbacka S

Hanna Rosvall, Helsingborg S

Sarah Sjöström, Södertörn S

Klara Thormalm, Jönköping S

Expertens tankar

– Det ska bli kul med ett stort mästerskap. För svensk del ser det väldigt roligt ut, säger SVT Sports expert Lars Frölander och fortsätter:

– Det ska bli jätteintressant och se om Emelie Fast kan ta ytterligare kliv. Hon simmade jättebra här under EM nyligen. Kan hon putsa på det så kan det bli fantastiskt.

Om Sjöström har chans att slå Alshammars rekord?

– Hon har absolut kapaciteten, det har hon visat här i höst. Hon har varit nere och nosat på tiderna. Alla detaljerna behöver sitta och hon har inte råd att göra något misstag. Absolut finns en chans.

Ulrika Sandmark avslutade sitt uppdrag efter OS och den svenska truppen kommer till VM utan förbundskapten. Vad det kan betyda?

– För de rutinerade simmarna går det ganska bra, tror jag. Det är bra att få en sammanhållning och stämning i truppen och då är det viktigt med en förbundskapten som håller ihop laget och sen också kan stakat ut riktningen för framtiden.

Svenska medaljchanser

– På Sarah Sjöströms korta distanser har hon medaljchanser och guldvittring såklart. Då tänker jag på 50 fritt och 50 fjäril. Hon fokuserar på sprintdistanserna och jag tror att hon vill simma väldigt, väldigt fort. Gör hon det blir hon svårslagen, säger Frölander.

– Louise Hansson har verkligen varit på tårna under hösten och gjort bra resultat. Hon ligger bra till och är en stor medaljkandidat.

– Sverige har en bra lagkapp på damsidan också, så där kan det också bli medalj.

Historik

Svenska simmare har genom åren kammat hem totalt 66 medaljer, varav 28 guld, 20 silver och 18 brons. Sverige blev tvåa i medaljligan år 2000 och vid upplagan därpå. Kortbane-VM avgjordes i Göteborg 1997.

Sjöström tog tre guld (50 m fritt, 100 m fjäril och 200 m frisim) på VM i kortbana 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.