Världsrekord av Sjöström efter supertid

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett monsterlopp slaktade Sarah Sjöström det tidigare världsrekordet på 100 meter frisim. På den första sträckan i lagkappfinalen gick hon in på 51,71 – 35 hundradelar bättre än det gamla rekordet.

Inför lagkappfinalen (4x100m frisim) gjordes förändringar så att Sarah Sjöström simmade första sträckan. Det är endast på den sträckan ett världsrekord räknas vilket bäddade för Sjöströms succélopp.

Med tiden 51,71 slaktade hon det gamla världsrekordet och blev första kvinna under 52 sekunder.

– Jättekul, jag har varit nära. Det var kul att få inleda första sträckan och med en så bra tid. Jag kände hela loppet att det gick snabbt. Det flöt på bra, jag dog inte i slutet. Jag verkar vara i bra form, säger Sjöström efter loppet.

Sjöströms tid är 35 hundradelar snabbare än det gamla rekordet.

– Det är aldrig att hon ska putsa världsrekordet, det är alltid att hon ska krossa det, säger SVT:s expert Lars Frölander.

Sverige femma i loppet

Sjöström tog direkt ledningen på första sträckan. När hon växlade med Michelle Coleman var det en kroppslängd före tvåan USA. Coleman höll ut och behöll ledningen till växlingen med Ida Lindborg. Men Lindborg jagades av USA som passerade innan Louise Hansson tog över på sista sträckan som trea.

USA och och Australien kämpade om guldet men det blev USA som simmade hem det. Trea blev Nederländerna och Sverige slutade femma.

Men svenskorna sörjde inte att de tappade pallplaceringen. De satte nytt svenskt rekord i lagkapp med tiden 3,33,94. Men allt fokus låg på Sjöströms världsrekord.

– Det är fantastiskt. Det var planerat av oss som lag, det var därför Sarah skulle simma första, säger Michelle Coleman.

Ändringar i truppen

Inför finalen flyttades Sjöström från andra till första sträckan och Michelle Coleman flyttades till andra sträckan. Nathalie Lindborg petades på tredje till förmån för sin syster Ida Lindborg och Louise Hansson blev kvar på sista sträckan, som i försöken där Sverige blev fyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.