Inte bara Sarah Sjöström avstår kortbane-EM. Även Michelle Coleman och systrarna Hansson står över mästerskapet. Foto: Bildbyrån

De svenska toppsimmarna avstår kortbane-EM

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har Sarah Sjöström valt bort kortbane-EM för nya simserien ISL.
Nu står det också klart att Michelle Coleman, systrarna Louise och Sophie Hansson och Victor Johansson skippar mästerskapet i december.

– Det är lite som det brukar vara året före OS, det är inte fullt fokus på kortbane-EM, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

EM i Glasgow avgörs 4–8 december. Men det blir ett svenskt lag utan största stjärnan och flera andra profiler.

SVT Sport har tidigare berättat att Sarah Sjöström inte har med kortbanemästerskapet i sin planering.

Prioriterar träning

Formstarka Michelle Coleman, som ligger totaltrea i världscupen, väljer också bort tävlingen. I stället prioriterar hon träning.

– Eftersom jag har tävlat hela hösten så har jag lagt ifrån mig konditionsjobbet lite och fokuserat på fart och att bibehålla styrkan. Efter sista klustret i världscupen (i november) kommer vi att åka till Thailand och lägga in ett litet större block av träning inför OS-säsongen, säger Coleman till TT.

Systrarna Hansson och Victor Johansson är collegesimmare i USA och kommer inte heller att ställa upp i EM.

Erik Persson, Simon Sjödin och Robin Hanson är förhandsnominerade till kortbane-EM och kommer att delta. Resten av truppen tas ut efter kortbane-SM i Eskilstuna 13–17 november.

”Olika förutsättningar”

Ulrika Sandmark ser inget problem i att så många av de bästa svenska simmarna avstår mästerskapet. OS i Tokyo i sommar styr simmarnas upplägg:

– Så har det alltid varit och det handlar ju om att de har olika förutsättningar. För Michelle har det exempelvis varit jättebra med världscupen eftersom hon behöver tävla mycket efter sin skada. Erik (Persson) behöver tävla internationellt och plocka finalplatser. Det är lite olika vad var och en behöver.

Sverige tog sju medaljer, tre guld, tre silver och ett brons, i kortbane-EM 2017 och Sjöström tog fyra individuellt och var ankaret i två lagkapper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer