Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vattenkvalitén i Seine har varit för dålig för att helgens för-OS skulle kunna genomföras. Foto: TT Nyhetsbyrån

För-OS på öppet vatten ställs in – på grund av föroreningsrisk

Uppdaterad
Publicerad

Med ett år kvar till OS i Paris finns vissa frågetecken kring öppet vatten-simningen.

Stora mängder regn har ökat föroreningsrisken i floden Seine.

Nu meddelar Internationella simförbundet att helgens världscuptävling på samma plats ställs in.

När OS hålls i Paris nästa år ska simtävlingarna i öppet vatten äga rum i floden Seine, något som inte tillåtits på hundra år. 1923 förbjöds simning i floden på grund av att vattnet var så förorenat.

Tävlingsarrangören har lagt ner mycket tid och pengar på att göra vattnet rent och enligt lokalpolitikern Pierre-Antoine Molina hade kvaliteten höjts avsevärt tidigare under sommaren.

OS i Paris 2024

– Vi gjorde flera mätningar i juni och juli och vi såg en förbättring av vattenkvaliteten, säger han enligt Inside the Games.

Men på grund av stora mängder regn har nu osäkerhet uppstått inför nästa års OS.

Tävling ställs in

Världscuptävlingen denna helg, som var tänkt att gälla som ett för-OS, har nu ställts in.

”Vattenkvaliteten i Seine har varit under acceptabel standard för simmarnas hälsa”, skriver Internationella simförbundet (World Aquatics) på sin hemsida.

Förbundet skriver att de är ”besvikna” men att de fortfarande tror att öppet vatten-simningen på OS kan genomföras i Seine, såvida ytterligare arbete läggs ner för att motarbeta föroreningsrisken.

Detta är inte första gången som öppet vatten-simningen på OS kantats av föroreningsproblem. Både inför OS i Tokyo 2020 och Rio 2016 fanns frågetecken kring vattenkvaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet