Guld på 4x100 meter medley avslutade VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige tog ett sensationellt guld på 4x50 meter medley i fredags. I dag upprepade samma lag bedriften på dubbla distansen 4x100 meter medley som var avslutande gren på kortbane-VM i Abu Dhabi. Tiden 3.46,20 är nytt Europarekord.

– Det är galet, säger både Sarah Sjöström och Michelle Coleman oberoende av varandra.

Tvåan Kanada var hela 1,16 efter. 

– Det är galet. Vi visste att det skulle bli tufft men alla tar sig samman. Det är otroliga prestationer, att tillsammans få avsluta på prispallen och sjunga nationalsången är otroligt, säger Coleman som avslutade med frisimssträckan till SVT Sport.

– Det känns verkligen som vi varit ett lag hela veckan, vi kommer härifrån med fyra lagkappsmedaljer. Det är sjukt och det känns overkligt. Jag kunde inte ens drömma om det här innan, säger Louise Hansson som inledde med ryggsimmet och tackade försökssimmarna som gjorde att laget fick rimlig vila även om programmet var supertufft.

– Jag fick verkligen ut min ilska i detta lopp och det är så skönt att få avsluta på prispallen med de andra. Det är inte bara vi i detta laget utan även morgonsimmarna, säger Sophie Hansson som retfullt missade pallen på 200 meter bröst.

Klipp: Sjöström: ”Helt otroligt med fyra lagkappsmedaljer”

Tolv medaljer rekord för Sverige i kortbane-VM

Louise Hansson, Sophie Hansson, Sarah Sjöström, och Michelle Coleman förde Sverige till ett överlägset guld. Det var Sveriges tolfte medalj i Abu Dhabi vilket är en mer än den förra svenska rekordnoteringen vid ett kortbane-VM. 

Louise Hansson var trea på den första sträckan i ryggsim med 56,25, en sekund över hennes tid individuellt.

Lillasyster Sophie förde upp Sverige i ledning efter bröstsimmet där hon simmade på 1.04,70.

Sarah Sjöström tog över på fjärilssimmet och simmade ifrån guldmedaljören Margaret MacNeil, Kanada, efter att ha slagit i kaklet efter 54,65. MacNeil hade 55,30.

– Det är en riktigt, riktigt bra tid för mig och det är helt otroligt att vi lyckades ta fyra stycken lagkappsmedaljer på det här mästerskapet, varav två guld. Det är helt galet, säger Sjöström.

Coleman gick ut i stor ledning och förvaltade den väl efter 51,80 på frisimssträckan.

Klipp: Efter VM-succén: ”Vi har verkligen varit ett lag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.