Rikako Ikee. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hon är supertalangen som utmanar Sarah Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

Har du hört om den 18-åriga japanskan Rikako Ikee? Om inte, så lär du göra det en hel del framöver. Hon är snabbast i världen i år på paradsträckan 100 meter fjäril, före Sarah Sjöström, och nu siktar hon på att slå svenskans världsrekord.

– Om allt går bra så tror jag att jag kan slå världsrekordet. Men å andra sidan är det inte enkelt, säger hon.

Rikako Ikee tog sig till en final i OS i Rio de Janeiro 2016, men det är i år hon har fått sitt stora genombrott.

Tidigare i augusti simmade hon världsårsbästa på 100 meter fjäril då hon vann Pan Pacific Championships på tiden 56,08 sekunder – 15 hundradelar snabbare än Sjöströms bästa tid i år.

Igår avslutade simningen på Asian Games, som är en asiatisk version av OS som hålls vart fjärde år, och där slog hon rekord då hon tog åtta medaljer varav sex guld.

I världstoppen i två discipliner

Nu siktar hon på att slå världsrekordet på 100 fjäril, som är både hennes och Sjöströms favoritsträcka.

– Jag fick självförtroende då jag vann 100 fjäril eftersom det är min huvudsträcka. I frisim kunde jag inte konkurrera med världseliten tidigare, men nu kan jag göra det också, säger Ikee efter Asian Games.

Känns mönstret igen? Den sju år äldre Sjöström började också som fjärilspecialist, men är nu bäst i världen också på frisim.

Ska ta guld i hemma-OS

Pressen är enorm på Ikee inför OS på hemmaplan i Tokyo 2020. Där förväntas hon vara ett affischnamn och ta guldmedaljer före Sarah Sjöström.

Japan har satt upp ett ambitiöst mål då de siktar på att ta 30 guldmedaljer i OS, dubbelt fler än i Rio.

– Jag känner inte av pressen så mycket. Jag får styrka av hejarop och press. Då bestämmer jag mig för att jobba hårdare, säger Ikee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.