Historisk som första transkvinna att vinna collegemästerskapet

Uppdaterad
Publicerad

En seger i simning i USA rör upp starka känslor inom idrottsvärlden – det handlar om Lia Thomas som vann collegemästerskapet på 500 yards fritt och därmed är första person född som en man att vinna i damklassen.

Lia Thomas föddes 1999  som man – men är nu 2022 en historisk vinnare som kvinna. Nu är college-idrottaren USA:s mest omtalade sportpersonlighet.

23-åriga Thomas tävlade för herrlaget i Pennsylvania State i tre år innan skiftet till damlaget där hon slagit flera rekord och nu i natt blev förste transidrottare att vinna på högsta collegenivån -  ett NCAA-mästerskap.

Fallet är mycket omdebatterat i USA. I flera stater har det lagts fram lagförslag för att stoppa idrottare födda som män att få tävla mot damer.

Förre tennisstjärnan Martina Navratilova är upprörd.

– Det handlar inte om att utesluta transpersoner från att vinna någonsin. Men det handlar om att inte tillåta dem att vinna när de inte var i närheten av att vinna som män, säger 65-åringen i en intervju med News Nation.

Även Sveriges VM-trea i gång, Perseus Karlström har åsikter.

”Det gör mig så jävla arg att idrottsorganisationer förstör damidrotten. Det här ett bara ännu ett exempel på hur män gör damidrotten till åtlöje”, skriver svensken på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.