Foto: Bildbyrån

Inge de Bruijn: ”Är ingenting jämfört med Sjöström”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av simvärldens bästa genom tiderna.

Nu hyllar hon Sarah Sjöström.

– Hon är en enastående simmare, säger Inge de Bruijn, som precis som Sjöström, hade fyra världsrekord samtidigt.

Hon tillhörde den yttersta världseliten under 1990-talet och fram till 2007. Totalt blev det 12 världsrekord för den nederländska simdrottningen. När hon slutade med sporten började en annan enastående karriär. De Brujn imponeras när den svenska simdrottningen skriver ny historia.

– Hennes prestation i Budapest är otrolig. Jag följer hennes insatser med glädje. Hon startade vid så ung ålder. Jag minns att hon ville ta en bild med mig när jag fortfarande simmade, när jag jobbade som expertkommentator för nederländsk TV. Hon var 15 år då. Hon har så mycket kraft. Jag kan bara tänka mig stoltheten i Sverige just nu. 

– Det är fantastiskt det hon gjorde i lagsimningen, när hon slog världsrekordet, och var första kvinna under 52 sekunder. Jag jublade för hennes skull faktiskt. Så klart även för det nederländska laget. Det är en enastående tid, helt otrolig. Jag njuter verkligen av att se henne krossa världsrekorden.  

”Enastående simmare”

Den abdikerade drottningen sitter bänkad framför TV:n i hemmet i Barendrecht, utanför Rotterdam under VM.

– Jag gillar Sarah mycket. Hon har alltid en positiv attityd om sig själv, alltid en bra fysik, hon ler alltid, hon är en stor betydelsefull idrottare för sporten över hela världen. Hon är fortfarande ung. Hon är en enastående simmare. Jag följer hennes lopp och imponeras. Jag är mycket glad för hennes  skull, och alla hennes framgångar så långt i mästerskapet.

”Har stor respekt”

Sarah Sjöström har världsrekordet i fyra distanser, i samma fyra distanser som Inge de Bruijn hade dem.

– Världsrekord är till för att slås. Jag var väldigt stolt över de 12 världsrekord jag satte under min karriär. Men jag är ingenting jämfört med Sarah nu. Hon krossar rekorden, och sänker dem med större marginal än vad jag gjorde när jag var aktiv. Jag har stor respekt för Sarah Sjöström. 

Hur länge tror du en idag 23-årig Sarah Sjöström kan vara på den här nivån?

– Jag simmade som bäst när jag var 27 år gammal, vid OS i Sydney år 2000. Jag tror att hon har många många år framför sig. Ju äldre du blir ju mer erfarenhet skaffar du dig. Hon är kapabel att visa oss ännu mer och ännu bättre insatser än vad hon visar oss idag.

Hur placerar du Sarah Sjöström i simhistorien – hur stor skulle du säga att hon är?

– Hon är stor. Jag tror att många konkurrenter som simmar tillsammans med Sarah är rädd för henne.  Så fort hon gör entré i bassängen och simmar en tävling behöver alla räkna med Sarah. Hon kan göra magiska saker. Hon kan göra detta för en lång tid framöver, många å r framför sig.

Hur såg du på finalen 100 meter fritt då hon missade guldet, på distansen som hon satt världsrekord på dagarna innan?

– Jag kände mig ledsen för Sarahs skull. Kanske var det för pressen, jag vet inte. Jag har alltid gillat press. Om jag inte hade press på mig kunde jag inte simma bra. Jag tror att hon var lika förvånad som jag var att Manuel var snabbare än henne. Men att se henne simma 50 meter fritt på en så bra tid visar att hon kommer kunna göra ett nytt jättelopp i finalen på 50 meter fritt. Men det är fakta. I idrott finns inga garantier. Det är alltid lättare att bli en mästare, än att behålla en titel. Men tiden talar för Sarah, och framtiden är hennes, och faktiskt bli ännu bättre än vad hon är idag. Jag håller alltid en extra tumme för henne, jag tycker verkligen om henne. Det är fantastiskt att se en kvinna prestera som hon gör i vår sport.

Hur ser ditt eget simmarliv ut idag?

– Ibland simmar jag en timme, men inte alls på samma nivå som jag en gång var. Men det är alltid kul att vara i vattet. Vattnet påminner mig om mina framgångar.

Följer du fotbolls-EM i Nederländerna?

– Självklart! Vi är mycket stolta och ser fram emot semifinalen. Det är ofta en kamp mellan Nederländerna och Sverige, både simning och fotboll. Jag var lite förvånad över att vi vann, då ni tog silver i OS. Men vi har ett starkt lag. Hela landet sluter upp kring vårt lag nu. Jag läste i tidningen att vi hade två miljoner tittare på matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.