Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Victor Johanssons tankar kring rekordjakten på 400m fritt Foto: Bildbyrån.

Johansson vill slå Holmertz rekord från 1992: ”Ett rekord jag jagar”

Uppdaterad
Publicerad

Victor Johansson gör sitt första långbane-VM på sju år.

Då siktar han på att slå svenskt rekord på 400 meter frisim.

– Det är något jag jagar, säger Johansson till SVT Sport.

Victor Johansson skiner ikapp med solen i Doha när SVT Sport träffar honom inför VM-premiären på söndag. Sjukdom och skador har under flera år grusat 25-åringens mästerskapssatsningar, men nu laddar han för karriärens andra VM i långbana.

– Det är definitivt en glädje att äntligen få göra detta. Det här är egentligen första året på många år som ingenting har hänt och jag bara kunnat få fokusera på träningen, berättar Johansson och fortsätter:

– Det är en liten nervositet, jag känner mig lite som en rookie igen som måste göra om allting. Men det är också en väldigt stor glädje.

”Dags att slå OS-rekordet”

Johansson maxar sin VM-comeback och simmar 400 meter frisim redan första dagen följt av 800 och 1500 meter fritt senare i veckan.

Förra helgen under en tävling i Sverige var Johansson bara 17 hundra delar från sitt personliga rekord, 3:47.33, på 400 m fritt och inte långt från Anders Holmertz svenska rekord på distansen.

– Anders Holmertz hörde faktiskt av sig efter simningen och tyckte att jag skulle simma på 3:43 nu på VM och det är ju en ganska rejäl sänkning mot vad jag ligger på nu. Vi får se om jag kommer så långt men det är ett rekord som stått sig, ett OS-brons från 1992 och det är dags att slå det nu tycker jag, säger Victor Johansson.

Hyllar Holmertz

Holmertz svenska rekord på 400 meter frisim är 3:46.77 från OS finalen 1992 i Barcelona och är det äldsta svenska rekordet på herrsidan i långbana.

– Det är ett rekord jag jagar. Det är det sista nu som Anders har kvar om jag ej minns fel. Anders är toppen och det är så häftigt att ha honom som en god vän och förebild. Att han vill att jag ska slå detta nu, jag hoppas att vi kan komma ned på de tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.