Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjufaldiga OS-mästaren Katie Ledecky har förlorat för första gången på 800 m på 13 år. Foto: David J. Phillip

Katie Ledeckys enorma svit på 800 m bruten – blev besegrad efter 13 år

Uppdaterad
Publicerad

Det verkade inte gå att besegra Katie Ledecky på 800 meter frisim. Nu har dock den sjufaldiga OS-mästaren förlorat ett lopp för första gången på 13 år.

Den anmärkningsvärda händelsen ägde rum i Orlando, USA, under torsdagen. Den kanadensiska 17-åringen Summer McIntosh vann på 8.11,39 och förbättrade sitt personrekord med nio sekunder och satte kanadensiskt rekord.

Efter målgång var McIntosh uttryckslös medan kommentarerna på sociala medier var desto starkare.

– Den tiden hade gett guld i OS i Tokyo, utbrast en betraktare på simsajten SwimSwam.

26-åriga Ledeckys tid blev 8.17,12, att jämföra med världsrekordet 8.04,79. Inför loppet i Orlando hade Ledecky, som har 21 VM-guld, de 29 bästa tiderna på distansen – något som nu gått ner till 16.

”Måste skicka ett sms och gratulera”

Ledecky har vunnit tre raka OS-guld på 800 meter och skulle vid en vinst i Paris till sommaren bli den första kvinnan med guld i fyra raka OS. Ledecky har sex raka VM-guld på distansen.

Vare sig Ledecky eller McInTosh kommer att vara med i VM i Doha som inleds på söndag. Ledeckys förlust har blivit en stor snackis i Doha.

– Jag har några vänner i det kanadensiska laget och jag känner Summer ganska väl. Jag måste skicka ett sms till henne och gratulera henne, säger amerikanen Hunter Armstrong, som är ute efter att försvara sin titel på 50 meter rygg i Doha, till ESPN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.