Sarah Sjötröm och Michelle Coleman kan simma Swim Open igen. Foto: Bildbyrån

Klart med Swim Open – trots stor ekonomisk förlust

Uppdaterad
Publicerad

Simförbundet kommer att genomföra sin internationella stortävling Swim Open i april.

Trots att den blir en förlustaffär på runt en halv miljon kronor.

– Vi tror att det är viktigt att vi kör evenemanget, säger tävlingsledaren Dennis Fredriksson.

I fjol kunde tävlingen i Eriksdalsbadet inte genomföras på grund av coronapandemin. Nu har arrangören fått klartecken från Stockholms stad för en coronaanpassad upplaga 8–11 april utan publik – om inte smittskyddsläget försämras jämfört med nu.

Totalt 350 simmare från 16 länder kommer att delta – 2019 deltog drygt 1 100 simmare.

Det sena beslutet i fjol att ställa in blev kostsamt och även årets tävling kommer att gå med ekonomisk förlust.

– Ett vanligt år har vi en liten positiv marginal för Swim Open, förra året blev jättedyrt. Det var inte miljonbelopp, men det blev väldigt dyrt. I år kommer vi att hålla oss under en halv miljon i förlust. Vi tänker komma tillbaka med ett storslaget evenemang 2022 och då är det viktigt för varumärket att vi fortsätter arrangera, säger Fredriksson.

Swim Open är en av kvaltävlingarna inför OS och Sarah Sjöström är det största dragplåstret. Bland utländska stjärnor finns danskan Pernille Blume, OS-guldvinnare på 50 meter fritt 2016, och tyske världsmästaren Marco Koch, 200 meter bröstsim.

ARKIV: Vändningen: Sun Yangs avstängning hävs efter rasistiska tweets (25 dec 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.