Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Louise Hansson sju hundradelar från bronset

Uppdaterad
Publicerad

Louise Hansson slutade fyra i VM-finalen på 100 meter fjäril.

Svenskan simmade i mål på 56,48 – bara sju hundradelar från bronset.

– Jag får glida in i vändningen och det är där jag förlorar medaljen, säger Hansson med gråten i halsen.

Guldet gick till amerikanskan Torri Huske.

Vid vändning var Louise Hansson sexa i finalen på 100 meter fjäril i VM i Budapest, Ungern. Svenskan gjorde en stark hemgång, plockade flera placeringar och låg trea med 20 meter kvar.

Men Hansson lyckades inte hålla sin tredjeplats. Kinesiskan Yufei Zhang tog sig förbi och knep bronset sju hundradelar före svenskan.

– Sura hundradelar och det förlorade jag i vändningen. Jag får glida in i vändningen och det är där jag förlorar medaljen, säger Louise Hansson till SVT Sport.

”Svårt att dra en analys”

Amerikanskan Torri Huske vann VM-guldet på tiden 55,64. Silvret gick till Marie Wattel, Frankrike, som var 00,50 efter Huske.

Hansson, som blev fyra på tiden 56,48, upplever att det fanns mer krafter att hämta.

– Som jag har tränat ska det gå betydligt snabbare. Det kändes helt okej genom loppet men det kändes som att det fanns mycket krafter kvar. Just nu är det så mycket känslor så det är svårt att berätta var de skulle ha lagts rätt. Men det jag känner är största misstaget är vändningen och att den blev misstajmad.

Trots stor besvikelse fanns delar som Hansson var nöjd med i finalen.

Tränaren: Stolt

– Det känns som att jag gör mitt lopp och har inte alls koll på vad de andra gör. På så sätt var det jättebra att jag lyckades hålla fokus på mig själv och mitt lopp. Det gör jag jättebra, men det är svårt att dra en analys när det är så mycket känslor just nu, säger hon.

Tränaren, Ian Humle, är stolt över Hansson.

– Det ar varit några tuffa dagar. Hon har inte känt att hon är i den form som hon hade önskat på ett VM. Men hon gav allt och trots att vändningen inte var lika bra som i semifinalen så gör hon sin näst snabbaste tid. Så jag tycker att vi ska ta med oss positiva saker från det här, säger han.

Hansson blev femma på samma distans i OS förra sommaren och tog några månader senare sju, varav tre individuella, vid kortbane-VM i Abu Dhabi. Hon har däremot aldrig tagit en individuell VM-medalj på lång bana.

Louise Hansson

Född: 24 november 1996 i Helsingborg.

Klubb: Helsingborg.

Tränare: Ian Hulme (på Loughborough University, England).

Främsta meriter, långbana: VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x100 meter fritt 2012 och på 4x200 meter fritt 2014, brons på 4x100 meter fritt 2016 och på 100 meter fjäril 2021.

Kortbana: VM-guld på 100 meter ryggsim, 4x50 meter medley och 4x100 medley, silver på 100 meter fjäril och 4x50 meter fritt samt brons på 50 meter ryggsim och 4x100 meter fritt 2021, EM-silver på 4x50 meter medley 2015, 4x50 meter fritt 2017 och brons på 200 meter medley 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.