Louise Hansson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hansson satte två svenska rekord: ”Man har fått lite tankar”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen slog Louise Hansson två svenska ryggsimsrekord på världscuptävlingarna i Berlin. Det trots att hon i första hand satsar på fjärilsim. Nu öppnar hon för att simma rygg även på kortbane-VM i Abu Dhabi i december.

– Det är klart att man har fått lite tankar om att köra 50 och 100 rygg på VM, säger hon till SVT Sport.

Louise Hansson hade nästan enbart simmat fjäril för sitt Toronto Titans under höstens International Swimming League. I helgen valde hon att simma 50 och 100 meter rygg i kortbana på världscuptävlingarna i Berlin – och det blev succé.

Först satte hon svenskt rekord på den kortare sträckan. Hon blev fyra på 26,07 och raderade därmed ut legendaren Therese Alshammars tidigare rekord från 2009.

– Det var ett väldigt gammalt rekord. Så det var väldigt kul, säger Hansson till SVT Sport.

”Jag är förvånad”

Dagen efter vann hon 100-metersfinalen på tiden 56,03 sekunder. Den tiden gör henne till fyra i världen i år och hon slog stjärnor som Kylie Masse, Kira Toussaint och Margaret MacNeil. Världsrekordinnehavaren på distansen, Minna Atherton, blev sexa i finalen.

– Jag är förvånad över hur snabbt det faktiskt gick. Jag trodde jag skulle kunna nosa på det svenska rekordet, men att slå världseliten trodde jag inte, säger Hansson.

”Fått lite tankar”

Under hösten väntar slutspel i ISL och VM i Abu Dhabi i december. Huvudfokus är fortfarande fjäril, men helgens resultat kan ha ändrat på planerna en del.

– Det är klart att man har fått lite tankar om att köra 50 och 100 rygg på VM. Det beror lite på hur det ligger i schemat, för vi har ju väldigt bra lag i lagkapparna också. Men det hade varit kul att simma något ryggsim på VM.

Hansson bor just nu i England och studerar vid Loughborough University. Hon tränar med universitets proffslag och det är där hon ska ladda för vinterns mästerskap.

– Jag tycker det ska bli jättekul. Jag känner att vi har jättestora möjligheter i lagkapp. Och med tanke på mitt fjärilsim och ryggsimmet så hoppas jag kunna vara med i finalerna och simma om medaljer, säger hon.

MER SIMNING: Se Sophie Hanssons final på 100 meter bröstsim (27 juli 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.