Dubbla världsrekord av Adam Peaty och Kliment Kolesnikov. Foto: Bildbyrån

Dubbla världsrekord under lördagskvällen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är sim-EM igång på allvar. Det första världsrekordet är slaget – så också det andra. Först slog britten Adam Peaty sitt eget världsrekord på hundra meter bröstsim och tog EM-guld. Sedan var det ryssen Kliment Kolesnikovs tur.

– Jag är chockad, jag kom för att vinna guld – inte slå världsrekord – jag är mållös, säger Adam Peaty i SVT:s sändning.

Den tidigare OS- och VM-guldmedaljören, britten Adam Peaty, vann hundrametersloppet i bröstsim på den nya världsrekordtiden 57,00.

Peaty krossade de övriga simmarna och var över en och halv sekund före tvåa – landsmannen James Wilby.

– Jag flöt fram, jag var lätt och passionerad. Det tillsammans med publiken gjorde det fantastiskt, säger Adam Peaty i SVT:s sändning.

”Jag är mållös”

Peaty innehöll det tidigare världrekordet, på 57.13, men putsade nu alltså till det ytterligare.

– Jag är verkligen chockad, jag kom för att vinna guld – inte för ett världsrekord. Att få 57 blankt, det känns fantastiskt, säger han.

Under EM i London tog hemmafavoriten fyra guld, ett år senare i Budapest tog han två nya – det har gått fort för britten.

– De senaste två åren har jag knappt hunnit reflektera och i kväll lät jag det bara hända, jag är mållös, jag vet inte vad jag ska säga, avslutar han.

18-åring tog vid

Senare under kvällen var det Kliment Kolesnikov som klev fram. På tiden 24, 00 vann han femtio meter ryggsim. Tiden var 55 hundradelar framför rumäen Andrei-Robert Glinta, och nytt världsrekord.

18-årige Kolesnikov slog därmed ett nio år gammalt rekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.