Sophie Hansson är vidare till EM-semi på 200 meter bröst. Foto: Bildbyrån.

Nytt styrkebesked av Sophie Hansson – klar för semi

Uppdaterad
Publicerad

Sensationellt EM-guld i går. Nytt personbästa i dag.

Sophie Hansson är i strålande form, och vidare till semifinal också på 200 meter bröstsim.

– Det blev inte mycket sömn i natt, men vi kör på ändå, säger 22-åringen.

Sophie Hansson, som tog ett överraskande guld på halva distansen i går, satte ett rejält personligt rekord med 2.26,08 (hennes tidigare bästanotering var 2.27,64) och är klar för semifinal senare i eftermiddag med elfte bästa tid.

– Det är jättekul att jag gör det här på ett morgonlopp trots gårdagen. Det blev inte mycket sömn i natt, men vi kör på ändå, säger Sophie Hansson till C More.

Systern också vidare

17-åriga stjärnskottet Emelie Fast, som klarade OS-kvalgränsen på 100 meter bröstsim, gick inte vidare men imponerade åter. 2.28,38 var ännu ett nytt personbästa, med över två sekunder.

Louise Hansson, som var besviken efter sitt EM-brons på 100 meter fjäril, gjorde ett fint försök på 100 meter rygg. Hansson var bara 19 hundradelar från Sarah Sjöströms svenska rekord när hon gick vidare till semifinal på 1.00,17, personligt rekord och sjunde bästa tid.

På 200 meter fritt var Robin Hanson ensam bland de svenska herrarna att gå vidare till semifinal. 20-åringen hade sjätte snabbaste tid i försöken, och 1.47,31 var knappa fyra tiondelar från hans personbästa (1.46,93) och till den svenska OS-kvalgränsen (1.46,00) – baserat på topp åtta i världen – saknades drygt en sekund.

Hanson har också det äldsta kvarvarande svenska simrekordet inom räckhåll: Anders Holmertz 1.46,76 från 1992.

KLIPP: Se Sophie Hanssons guldlopp (19 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.