Madeline Groves. Foto: Bildbyrån

OS-medaljör hoppar av i protest mot ”perverterade kvinnohatare”

Uppdaterad
Publicerad

Madeline Groves hoppar av de australiska OS-kvalen i protest mot att en man inom sporten fått henne att känna sig obekväm. Därmed kan hon inte försvara sina två silver från Rio de Janeiro 2016.

– Låt det här bli en läxa för alla perverterade kvinnohatare, säger 26-åringen som dock inte vill förse förbundet med information.

Groves som tog silver i Rio på 200 meter fjäril och var en del i 4x100 metermedleylaget förde första gången fram sina anklagelser sent under förra året.

Hon utvecklar sina synpunkter på sociala medier i dag:

”Låt det här bli en läxa för alla perverterade kvinnohatare och alla deras rövslickare”, skriver Groves.

Hon anser att unga kvinnor utnyttjas av manliga ledare men är vag i vad hon anser sig vara utsatt för. Hon har beskrivit att en man stirrade på henne i baddräkt och att hon då kände sig obekväm.

Vägrar ge förbundet information

Det australiska simförbundet betonar att man ser allvarligt på sexuella anklagelser men att man inte fått någon information av Groves, trots att man varit i kontakt, för att kunna gå vidare. 

– Maddie vägrade att ge ytterligare information, och vi har inte heller några tidigare klagomål från Maddie, säger man från förbundet, enligt BBC.

Groves kommer efter pausen att återuppta karriären senare under året.

Det australiska OS-kvalet inleds i Adelaide på lördag.

MER SIMNING: Sjöström trea i comebacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.