Bild från ett 10-årsjubilerande ÖTILLÖ, 2015. 240 person i lag om två från 24 olika nationer deltog. Foto: TT

Redkordsnabbt från Ö till Ö

Uppdaterad
Publicerad

Stortävlingen som själva kallar sig för världsmästerskap i swimrun – Ö till Ö avgjordes i dag med rekordsnabb vinnartid. Fredrik Axegård och Alex Flores var snabbast bland herrarna och på damsidan segrade Kristin Larsson och Annika Ericsson.

Duon Axegård Flores og sig mellan de 24 öarna från Sandhamn till Utö på 7 timmar 39 minuter och 25 sekunder. Två och en halv minut långsammare var Jonas Ekman Fischer och Lars Ekman. Samtliga medaljörer, även bronsparet Oscar Olsson och Adriel Young, slog det förra rekordet som var 7.58.06, satt av Daniel Hansson och Jesper Svensson från ifjol.

– Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat drömma om en sån overklig sluttid. Man kan aldrig veta vad de andra lagen har för taktik så det är bara att köra på framåt hur smärtsamt det än är, hur mycket kramp man än har, säger segrarduon i ett pressmeddelande.

– Vi hade bestämt oss för att inte släppa taget om någon. Vi siktade på under åtta timmar och podium men att vinna med den här tiden är ju helt otroligt.

”Perfekta förhållanden”

Damduon Kristin Larsson och Annika Ericsson slog sitt eget rekord från 2016 med 36 minuter och gick i mål på 8.56,26.

– Dagens förhållanden var helt perfekta, varmt i vattnet och ingen vind. Vi har kunnat trycka på och hålla takten utan att vara stela och kalla som tidigare år, säger Kristin Larsson.

Loppet som inom sporten är erkänt som VM är ett av de tuffaste testen inom swimrun. 160 tvåmannalag i herr, mixed och damklasser från 25 nationer avverkar det 75 km långa loppet.

Det går mellan 24 öar och innebär 10 km simning. Resten är löpning. Det längsta simsträckan är 1,78 km och den längsta löpsträckan är 19,7 km. Vattentemperaturen förväntades ligga på mellan 10 och 15 grader.

Herr: Fredrik Axegård och Alex Flores (SWE), Team Sport Office, 7:39:25
Mix: Martin Flinta (SWE) och Helena Erbenova Karaskova (CZE), Thule Crew/Wolffwear Swimrun, 8:16:15
Dam: Kristin Larsson och Annika Ericsson (SWE), Team Outdoor Experten, 8:56:26

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer