Sarah Sjöström tillbaka i simbassängen efter armågsskadan. Foto: SVT

Sarah Sjöström tillbaka i vattnet igen efter skadan

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är tillbaka i simbassängen efter sin armbågsskada.

Men det är de små framstegen som gläder Sjöström.

– Jag kan bli jätteglad över att klara av att knyta skorna själv, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Det har gått drygt tre veckor sedan Sarah Sjöström opererades för en armbågsfraktur efter en halkolycka. Nu är hon äntligen tillbaka i vattnet igen och rehabiliteringen går som planerat.

– Det går framåt. Både min läkare och sjukgymnast är nöjda med mina framsteg, jag känner också att det går framåt.

Efter skadan är det att klara av de små vardagssakerna som motiverar Sjöström.

– Jag lär mig vanliga vardagssaker just nu, som att borsta håret och hyvla ost själv. Man gör små framsteg varje dag. I går på träningen kunde jag inte sätta på mig badmössan själv, så det är en sådan grej som blir nästa mål att klara av. Men jag blir glad över att klara smågrejerna, jag kan bli jätteglad av att klara av att knyta skorna själv, säger hon till SVT Sport.

Sarah gjorde idag sitt andra simpass efter operationen, 2900 meter benspark. Och ytterligare ett delmål kunde tickas av – hon klarade att sätta på sig badmössan utan hjälp.

”Jag blir starkare av utmaningar”

Sarah Sjöström tror att hon kommer att stärkas av motgången.

– Jag har blivit starkare av utmaningarna jag får. Det här är den största utmaningen som jag har gått igenom som elitidrottare och hoppas att det ska hjälpa mig bli starkare både mentalt och fysiskt.

Även om rehabiliteringen går bra så gäller det att inte gå ut för hårt och riskera ett bakslag. I vattnet får hon fortfarande inte använda armen, den får inte belastas med mer än ett kilo, så det är benen som får göra jobbet.

– Det är svårt med balansen eftersom att jag inte känner så mycket smärta i armen nu. Jag har frågat min sjukgymnast och läkare om jag kan simma på riktigt igen men det får jag ju inte. Jag har inte tid för ett bakslag nu för att OS är alldeles för nära. Så jag måste följa rehabplanen som finns.

– Om jag skulle få ett bakslag, att frakturen inte läker som den ska, då kan man i värsta fall få göra om operationen igen.

Se hela reportaget med Sarah Sjöström i Sportnytt tisdag klockan 22.00 i SVT2.

Se hela reportaget med Sjöström här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.