Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Sjöström VM-kvalade på 50 ryggsim: ”Tror inte det räcker så långt i VM”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström satsar på 50 fritt och 50 fjäril i sommarens VM i Japan.

Men hon skulle också kunna slänga in en joker – den ovana distansen 50 ryggsim som hon VM-kvalade på i helgen.

– Vi får se vad som händer. Om jag gör det på VM så är det mer att försöka utmana mitt personliga rekord, säger Sjöström till SVT Sport.

Sarah Sjöström slog till med tre världsårsbästan på 100 fritt, 50 fritt och 50 fjäril i Swim Open i Stockholm i helgen.

Men det mest överraskande resultatet kom på en annan distans, 50 ryggsim, där hon vann och VM-kvalade med tiden 28,10.

– Det är en gren som dykt upp då och då. Jag hade inte ens en tillräckligt snabb kvaltid till Swim Open för några veckor sedan men simmade 50 ryggsim i Frankrike-tävlingarna då och lyckades ta kvalet där. Och nu tydligen VM-kval... Superroligt!, säger Sjöström.

”Tar det som det kommer”

Simstjärnan har inte tagit något beslut om varken 100 fritt eller 50 ryggsim på VM – än.

– Troligtvis blir det inget 50 ryggsim på VM, men om jag gör det på VM så är det mer att försöka utmana mitt personliga rekord. Jag tror inte att det räcker så långt.

– Alla vet att frisim och fjäril, sprintdistanserna, är fokus för mig, sen får vi se. Jag tar det lite som det kommer och är inte superplanerande i exakt vad jag ska ställa upp i.

Rent schemamässigt ser 50 ryggsim i alla fall ut att passa in i Sjöströms VM-planer.

– Om jag hade simmat 100 frisim hade 50 ryggsim inte passat in särskilt bra. Men utan 100 frisim skulle det absolut funka att köra 50 ryggsim. Kanske att jag ställer upp i framtiden.

”50 rygg inte lika jobbigt”

Du har tidigare tagit bort distanser på mästerskapen. Hur belastande skulle det vara att lägga till 50 ryggsim?

– Inte jättebelastande. Delvis för att det förmodligen inte skulle räcka så långt. Kanske till en semifinal men inte längre tror jag, om jag inte hade överraskat mig själv. Det är skillnad om jag kör 50 och 100 frisim och 50 och 100 fjäril, där blir det väldigt många lopp på kort tid.

Sjöström har det svenska rekordet (27,80) på 50 ryggsim trots sitt sparsamma tävlande på distansen. I förra årets VM krävdes tiden 27,69 för en finalplats. Kylie Masse, Kanada, vann sedan guldet på 27,31.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.