Sjöström under SM-veckan i Malmö Foto: TT Nyhetsbyrån

Segern som kan förlänga Sjöströms karriär

Publicerad

Sarah Sjöström jagar guld och segrar i VM – men den största segern har hon och hennes simkollegor redan tagit.
Den över Internationella simförbundet Fina.
En seger som gav två nya penningstinna tourer och som kan förlänga karriären för den 25-åriga stjärnan.
– Absolut. Både för mig och mina konkurrenter, säger VM-hoppet som blev en av huvudpersonerna i den tuffa striden mot Internationella simförbundet.

Sarah Sjöström befinner sig just nu med övriga svenska landslaget i japanska Fukuoka och laddar för VM i sydkoreanska Gwangju som startar på söndag.

Ett VM året före OS är alltid extra stort. För Sjöström är det dessutom tioårsjubileum i VM-sammanhang sedan debuten i Rom 2009 där hon vann guld på 100 meter fjäril och satte dubbla världsrekord som 15-åring.

Men 2019 är framför allt året då Sjöström, sjufaldig världsmästare i långbana, och hennes kollegor efter sin revolt mot Internationella simförbundet, Fina, fått två nya penningstinna tourer:

  • Champions Swim Series, Finas nya tour, som avgjordes i våras och där Sjöström dominerade stort och drog in 1,4 miljoner kronor i prispengar.
  • International Swimming League, ISL, som startar i oktober och som kan förändra simmarnas vardag. I motsats till Finas nya tour, där bara de absolut bästa var med, är drygt 200 av de bästa simmarna i världen med i ISL som är en lagtävling med åtta deltagande lag.

Enligt Inside the Games, som bevakar OS och dess idrotter, kommer den totala prissumman under premiärsäsongen att ligga på runt 60 miljoner kronor.

– När vi började diskutera det här så trodde vi inte att det skulle hända så snabbt. Vi sa att det kommer nog att hända när vi börjar lägga av med simningen, så det är kul att vara en del av det här. Just nu är det ISL mot Fina så det blir konkurrens mellan dem också. Det är spännande, säger Sjöström som är lagkapten i sitt lag tillsammans med sydafrikanske OS-guldmedaljören Chad le Clos.

Sjöström blir den enda blågula simmaren i ISL. Även Michelle Coleman var inbjuden att delta, men har tackat nej och gör eventuellt en satsning på världscupen i stället.

Nya tourerna

Visa

Champions Swim Series. Simmades på försommaren med tre deltävlingar (Kina, Ungern och USA) och en total prissumma på cirka 36 miljoner kronor. De fyra bästa i världen i varje gren (mästare från OS, VM och världsrekordhållare) bjöds in. Touren återkommer 2020.

International Swimming League. Startar i oktober med åtta lag som tävlar mot varandra runt om i världen. Den stora finalen äger rum i Las Vegas den 20-21 december. Budgeten för serien ligger på cirka 20 miljoner dollar, motsvarande 180 miljoner kronor, och runt 60 miljoner kronor i prispengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer