Silvermedaljör markerade på prispallen mot dopningsanklagad stjärna

Uppdaterad
Publicerad

I samband med prisutdelningen på 400 meter fritt vägrade silvermedaljören, australiern Mack Horton, att kliva upp på pallen utan tog emot medaljen på golvet, detta som en protest mot vinnaren Sun Yang.

– Jag tror ni vet hur rivaliteten ser ut. Hans handlingar, och hur det har hanterats, säger mer än något jag någonsin kan säga, säger Horton enligt Sydney Morning Herald.

Sun Yang visste att han inte stod högt i kurs hos konkurrenten vilket var något han personligen kunde stå ut med. Men han ogillade att protesten riktades vid prisutdelningen när Sun Yang vann för Kina.

– Att man inte respekterade Kina var väldigt olyckligt och det tycker jag är beklagligt, säger Sun Yang på presskonferensen.

Sun Yang hade en hemlig dopningsavstängning under tre månader 2014 och anklagas för att ha slagit sönder ett dopningstest i Kina med en hammare förra året.

I dag vann Sun Yang sin fjärde raka VM-titel på 400 m fritt och höll OS-mästaren Horton på behörigt avstånd. I samband med OS i Rio 2016 kallade Horton Sun Yang för ”fuskare” och krävde att han skulle stängas av för dopningen 2014.

Sun Yang skakade på huvudet efter målgången och höll upp fyra fingrar för att visa världen vad han åstadkommit. Sun Yang vann på 3.42,44 medan Horton hade 3.43,17.

”Cas och inte australiska pressen ska utreda”

Wada, missnöjt med att internationella simförbundet, Fina, bara nöjt sig med en varning, har tagit Sun Yangs senaste incident till skiljedomstolen Cas i Lausanne som ska komma med ett beslut i september. I samband med uppmärksamheten har Sun Yangs advokater uttalat sig.

”Det är Cas ensamt som ska sköta den här utredningen och inte den australiska pressen”, uppges de ha sagt enligt ABC News.

Att utredningen dragit ut på tiden och till viss del överskuggar mästerskapet är olyckligt. 

– Det måste ske snabbare beslut om undersökningar om det finns misstankar om doping. Vi behöver en dopingfri idrott, alla ska kunna känna att den som står bredvid mig har inte gjort någonting fuffens, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer