Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Florian Wellbrock och Mykhailo Romantjuk. Foto: NOS

Hjälpte ukrainska stjärnan från kriget – nu möts de i final

Uppdaterad
Publicerad

När kriget i Ukraina bröt ut bjöd den tyske OS-guldmedaljören Florian Wellbrock in ukrainaren Mykhailo Romantjuk för att träna med hans grupp i Tyskland. I kväll har de banorna bredvid varandra i VM-finalen på 800 meter fritt.

– Det är en underbar historia, säger Wellbrock till nederländska NOS.

Nederländska NOS fick en gemensam intervju med Wellbrock och Romantjuk efter försöken på 800 meter fritt.

– Jag tycker verkligen om att träna med honom. Han är en av mina allra största konkurrenter. Varje träning är som en tävling. Vi lär oss mycket från varandra, säger Wellbrock och fortsätter:

– Han är i en väldigt speciell och dålig situation. Jag försöker bara hjälpa en vän.

Romantjuk berättar om den speciella situation han är i då han tävlar om medaljer på VM i Budapest.

– Min pappa är i krig nu. Det är jättetufft, men jag är för att representera mitt land. Den här bassängen är mitt slagfält.

Han fortsätter med att ge sin syn på situationen i hemlandet.

– Det är ett stort krig. Ukraina försvarar inte bara vårt land, utan hela Europa och kanske hela världen. Bassängen där de inhemska mästerskapen brukar vara har blivit bombarderad. Fem-sex bassänger i Ukraina är förstörda och cirka tio idrottare från olika sporter har dött. Om någon säger att sport inte är politik så vet de inte vad de pratar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.