Svenska simförbundet är emot World Aquatics beslut att tillåta ryska och belarusiska simmare i internationella tävlingar. Foto: Bildbyrån

Svenska simförbundet upprört över World Aquatics beslut: ”Frustrerande”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska simförbundet är upprört över att World Aquatics beslutat att släppa igenom ryska och belarusiska deltagare. Det har heller inte gått rätt till utan maskeras bakom en lögn.

– Det står att det var ett enhälligt beslut och det vet jag att det inte var, säger det svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström.

Efter styrelsemötet i går meddelade det internationella simförbundet World Aquatics styrelse att man tagit beslutet enhälligt.

– Vi är både missnöjda och ledsna över det här beslutet som överraskade oss, säger det svenska simförbundets ordförande Pia Zätterström till SVT Sport.

Hur har det här beslutet gått till?

– Det frågar vi oss också. Det är bland annat därför som vi är missnöjda och vi är frustrerade över att se hur beslutsprocessen gått till. Jag vet faktiskt inte. Det står hos World Aquatics att det var ett enhälligt beslut och det vet jag att det inte var.

Frågan var under utredning

Vid VM i Fukuoka i slutet av juli hölls en kongress och där meddelades det att frågan utreddes av en ”task force” och att rekommendationer skulle läggas fram för styrelsen.

– Sedan blev det tyst och från det beskedet för sex veckor kom det här beslutet som inte är där vi står, säger Zätterström.

De europeiska delegaterna vill hålla rent mot ryska och belaruiska deltagare och kommer att hålla en kongress på Madeira nästkommande helg – för att bland annat diskutera frågan mer ingående.

– Det var ett majoritetsbeslut och Europa har inte majoritet i de internationella styrelserna men vi får jobba vidare för att stoppa det här beslutet. Europa är emot det här, förklarar Zätterström.

Frågan är så pass ny att inga rekommendationer till svenska simmare har gått ut.

– Vi försöker själva att förstå det här beslutet, säger Zätterström.

SVT Sport har varit i kontakt med det internationella simförbundet, World Aquatics, som inte vill kommentera beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.