Foto: Bildbyrån

Simningen kör coronaanpassat mästerskap

Publicerad
Det blev inget SM för simningen i sommar på grund av coronapandemin – men tävlingar blir det ändå. SM ersätts av ett riksmästerskap den 25-28 juni med medaljutdelning och allt. Tävlingsplats: hos alla simklubbar som vill delta.

Det gäller att vara kreativ under rådande omständigheter och simningen har hittat sin grej. Projektet ”Sverige simmar”, som kom i gång för att stimulera simmarna när tävlingssäsongen ställdes in, har lett till idén om riksmästerskap.

– Det är ungefär 9 000 resultat som registreras i ”Sverige simmar” varje vecka så det har blivit en succé. När det inte blev något SM kom önskemålet från simmarsverige att vi skulle ha något annat i stället, berättar Ulrika Sandmark, förbundskaptenen som också är sportchef på Svenska simförbundet.

Riksmästerskapet kommer att innehålla alla distanser som skulle ha ingått i SM, JSM och ungdoms-SM (Sum-sim). Föreningarna får anmäla sig, se till att fixa fram funktionärer och sedan är det bara att köra under fyra dagar i slutet av juni. SM skulle ha gått i Halmstad den 26-30 juni.

Medaljer med posten

Resultaten registreras via simförbundet. Långbana rekommenderas, men de föreningar som bara har 25-metersbassäng får använda den och så separeras resultaten i kort- och långbana.

– Tanken är att då får man köra i sin egen miljö, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation och sedan rapporteras resultaten in och man gör en resultatlista av det, säger Sandmark.

Sedan kommer medaljerna som ett brev på posten.

Stjärnor i lagkappsutmaning

Landslagsstjärnor som Sarah Sjöström, Michelle Coleman och Erik Persson förväntas inte delta.

– Det här är mest för resten. Vi håller på med en utmaning där alla stjärnor är med och där deras resultat registreras i en sorts lagkapp, 4x100 meter fritt för damer och herrar, berättar Sandmark.

När simningen får hålla ett mästerskap på riktigt igen står skrivet i stjärnorna. Alla internationella mästerskap i år är flyttade till 2021 och nationellt är nästa möjliga mästerskap kortbane-SM i Helsingborg den 11-15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer